Další incident ve zlínské tiskárně, opilý muž chtěl všechny postřílet

Zlín – V Baťově krajské nemocnici ve Zlíně odpoledne zemřel jeden z mužů, kteří byli postřeleni ve čtvrtek bývalým zaměstnancem tiskárny Graspo. Potvrdila to mluvčí nemocnice Karla Havlíková. Druhý z postřelených, pětapadesátiletý spolumajitel společnosti, je stále ve vážném stavu. V tiskárně Graspo dnes navíc došlo k dalšímu incidentu, když do firmy přišel silně podnapilý muž a vyhrožoval, že všechny postřílí. Na místě tak znovu museli zasahovat policisté, kteří muže zadrželi a umístili do cely. Podezírají ho z násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Muž nadýchal přes tři promile alkoholu.

Dnes vyšlo najevo, že muž, který byl podle informací firmy propuštěn kvůli opakovanému hrubému porušování pracovní kázně, včera střílel z legálně držené pistole. „Lze oficiálně potvrdit, že pravděpodobný pachatel střílel z legálně držené zbraně ČZ vzor 83 ráže devět milimetrů browning,“ uvedla mluvčí jihomoravské policejní správy Soňa Svobodová. Kriminalisté teď čekají na výsledek soudní pitvy zemřelého střelce. Vážný stav zraněného muže totiž neumožňuje jeho výslech.

Podle kriminalistů pětapadesátiletý bývalý zaměstnanec namířil nedaleko nákladní rampy zbraň proti o rok mladšímu majiteli firmy a následně použil střelnou zbraň proti jednačtyřicetiletému zaměstnanci. Z místa činu šel pak do kanceláře, kde obrátil zbraň proti sobě.

Trojice mužů byla krátce po střelbě převezena do nemocnice v kritickém stavu, když všichni utrpěli vážná zranění hlavy. Samotný střelec údajně pracoval v tiskárně více než 30 let. Z pozice mistra byl prý později přeřazen na místo tiskaře a nakonec propuštěn. Podle kriminalistů je jedním z prověřovaných motivů muže právě ukončení pracovního poměru ve společnosti. Firma však popřela, že by muž byl propuštěn z důvodu snižování stavu zaměstnanců.

Pomsta zaměstnavateli - ve světě celkem běžný jev, v Česku nikoli

Případy, kdy se propuštěný zaměstnanec chtěl střelbou pomstít vedení firmy, se doposud v České republice neobjevily. V zahraničí a především v USA jsou však tyto tragédie poměrně běžné - například před rokem vyrazil s úmyslem pomstít se svým bývalým zaměstnavatelům propuštěný muž se zbraní v ruce do kalifornské firmy ve městě Santa Clara. Za oběť mu padli tři lidé.

Částečně podobný případ se stal pouze v srpnu 2003, kdy dvaapadesátiletý zaměstnanec Železáren a drátoven Bohumín na Karvinsku ohrožoval revolverem svého nadřízeného v jeho kanceláři a požadoval zrušení výpovědi, kterou dostal od vedení podniku. Na místě musela zakročit policie, která opilého muže odvezla na záchytku.

Sanitka před firmou GRASPO, kde bývalý zaměstnanec postřelil dva lidi a pak zbraň obrátil proti sobě.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod