Děkan právnické fakulty v Plzni v pátek rezignoval

Plzeň – Po několikaměsíční krizi na právnické fakultě v Plzni a naléhání studentů i akademické obce rezignoval na funkci děkan právnické fakulty v Plzni Jaroslav Zachariáš. Rektor Západočeské univerzity (ZČU) Josef Průša ho ale nechá v čele fakulty do té doby, než se najde jeho nástupce. S informací přišla Mladá fronta DNES (MfD).

Po rezignaci děkana volali mnozí studenti, učitelé i odborníci kvůli dlouhodobým problémům na fakultě. Ty vygradovaly minulý týden odhalením opsané disertační práce proděkana Ivana Tomažiče. „Mám nějakou čest, v tisku se objevila spousta polopravd,“ uvedl Zachariáš pro MfD ke své rezignaci. O jaké polopravdy jde, neupřesnil. Bývalý ministr spravedlnosti a učitel na právech Jiří Pospíšil k tomu uvedl, že pokud rektor urychleně neodvolá celé vedení právnické fakulty, hrozí, že studenti budou muset dostudovat jinde. Posteskl si také na slabost vedení ZČU. „Mělo by najít síly na to zvolit nové vedení fakulty, které provede nezbytné kroky nutné reformy a standardizuje poměry na fakultě,“ řekl.

Učitel na fakultě a známý plzeňský advokát Jan Kocina si myslí, že po odstoupení děkana by mohlo být všechno jednodušší. Podle něj by měl ale rektor pověřit co nejdříve vedením fakulty nového děkana. Vhodný by byl někdo z mladých akademiků jako Bohumil Havel, Milan Hulmák, Petr Bezouška nebo Petr Škvain. Přechodné vedení by podle Kociny mělo ihned začít jednat. „Nejdříve by mělo zdokumentovat vědecké práce,“ uvedl.

Na ZČU mají i neprůhledné přijímání studentů

Akreditační komise ministerstva školství také upozornila na neprůhledné přijímání studentů. Například loni byla ze čtyř stovek pětina přijata mimo výběrové řízení. Někteří z nich byli ze soukromé Vysoké školy Karlovy Vary, kde se získává právnický bakalářský titul, magistra si pak studenti dodělávají v Plzni. Na karlovarské škole působí plzeňský proděkan Milan Kindl.

Právě ten spolu se Zachariášem přišel tento týden s nečekaným vysvětlením toho, proč proděkan Ivan Tomažič opsal desítky stran ve své disertační práce. Byla údajně vyrobena záměrně jako plagiát a měla pomoct odhalit člověka, jenž z fakulty vynáší interní věci. „Pravá“ Tomažičova vědecká práce je prý jiná a prošla řádnou obhajobou, vysvětlilo vedení fakulty.