Provoz v habartovském ústavu sociální péče byl tajně sledován

Habartov (Sokolovsko) - Policisté na Sokolovsku v těchto dnech řeší skandál spojený s kamerovým sledováním na základě trestného oznámení. Nic netušící zaměstnanci i klienti Ústavu sociální péče v Habartově na Sokolovsku byli vystaveni tajnému sledování kvůli podezření z týrání svěřenců. Samotné sestry tvrdí, že za celou akcí stojí pomsta a cítí se zostuzené. Vyhrocená akce podle nich navíc špatně působí na chovance ústavu.

Kamery měly být instalovány na chodbách i v herních místnostech. „Mně to připadá jako největší urážka na cti mých kolegů a taky našich klientů, protože klienti jsou bezprostřední, takže se tam mohli pohybovat v různých situacích,“ tvrdí zaměstnankyně Marie Marešová. Situací v ústavu sociální péče se už zabývá i Česká lékařská komora.

Zdravotnice naznačují, že vyšetřování mohla zařídit jako mstu některá z bývalých spolupracovnic. Na jejich chování si totiž zdravotní sestry stěžovaly. Krátce poté začala policie prověřovat trestní oznámení. „My jsme celý případ prověřili, a jelikož v něm nebyly znaky trestného činu, předali jsme ho ke kázeňskému projednání přímo vedení ústavu,“ oznámila mluvčí sokolovské policie Andrea Kávová.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

K soudnímu stíhání zatím nedojde

Autora trestního oznámení policie zveřejnit nesmí. Pro křivé obvinění ho ale stíhat nebude, protože při prověřování případu nikoho oficiálně neobvinila. Ředitel ústavu Václav Jakl už proto předal spis na státní zastupitelství do Plzně. „Já bych si skutečně přál, aby to šetření bylo znovu obnoveno, aby dostali možnost se vyjádřit všichni účastníci. To znamená i ti obvinění,“ dodal.

Krajský úřad již naznačil, že v případě prokázání bezdůvodného jednání by mělo dojít minimálně k omluvě. Podle náměstka hejtmana Jana Čermáka policie při sledování neodhalila týrání, a proto materiál zničila. Úřad podrobnosti k případu zatím nechce zveřejňovat s tím, že čeká na výsledky přezkoumání.

Vydáno pod