Dálnici D8 blokovala deset hodin smrtelná nehoda

Praha – Provoz na dálnici D8 směrem na Prahu blokovala většinu dne tragická nehoda, která se stala před odbočkou na Kralupy nad Vltavou. Při havárii zemřeli dva lidé, hlavní problém ale způsobil kamion, ze kterého museli hasiči přečerpat náklad. Dálnice se tak otevřela až po půl čtvrté odpoledne, zhruba deset hodin po nehodě. Policie během uzavírky odkláněla auta mířící do Prahy na sjezdu na 18. kilometru u Nové Vsi na starou silnici II/608 přes Zdiby. Před sjezdem se vytvořila kolona dosahující v ranní špičce asi sedmikilometrové délky. Řidiči v ní stáli bez jakékoli informace i několik hodin.

Nehoda se stala kolem páté ráno. Střetl se při ní cisternový kamion s osobním autem Škoda Octavia, v němž cestovali čtyři lidé. Dva z nich havárii nepřežili. Při nehodě vylétl kamion z dálnice a skončil v příkopu, osobní auto skončilo převrácené a zcela zdemolované na vozovce.

„Mladý muž byl v osobním autě zaklíněn a ještě na místě svým zraněním podlehl,“ řekla mluvčí středočeských záchranářů Tereza Janečková. Dvě mladé ženy utrpěly vážná zranění, jedna z nich zemřela v nemocnici. Další muž vyvázl s lehkým poraněním.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Dálnice zůstala uzavřena asi deset hodin, protože hasiči museli nejprve identifikovat a poté i přečerpat chemikálii, kterou převážel maďarský kamion. Podle prvních informací řidič neměl žádnou dokumentaci, později hasiči upřesnili, že byla pouze v cizím jazyce. Hasiči uvažovali o tom, že dálnici uzavřou i v opačném směru, nakonec se ale ukázalo, že jde o tekutinu na výrobu izolační pěny a od plánované uzavírky upustili. Přesto řidiči mířící do Prahy museli dálnici objíždět přes Zdiby, dokud se nepodařilo celý náklad přečerpat a vyprostit havarovaný kamion.

Jedná se již o druhou havárii, která v posledním týdnu uzavřela dálnici D8. Minulou středu se před Prahou srazily tři kamiony a dálnice potom byla uzavřena pět hodin.