V Liberci hrozí nebezpečné srážky aut s lesní zvěří

Liberec – Nebezpečné srážky s daňky či srnami se velmi často stávají v liberecké městské části Vratislavice nad Nisou. Prochází jí mimo jiné silnice I/14 na Jablonec nad Nisou, která vede podél městského parku. Podle jednatelky Okresního mysliveckého spolku v Liberci Věry Bouzkové jsou právě ve Vratislavicích střety se srnčí zvěří mimořádně časté, nejsou ale výjimečné ani jinde na Liberecku. Právě srážka s lesní zvěří je příčinou každé 23. nehody, která se v regionu stane.

„Myslivecká honitba leží ve Vratislavicích mezi silnicemi. Srážky automobilů se zvířaty tam máme hlášené každý měsíc a v některých obdobích i každý týden,“ upozornila Bouzková. V okrajové liberecké čtvrti Vratislavice, obklopené zelení, chodí srnčí zvěř až do městského parku.

Policisté jich za osm měsíců roku vyšetřovali 45, loni jich bylo zhruba o deset méně. Oproti loňsku se letos počet srážek aut se srnami a další lesní zvěří zvýšil. „Řidiči musí nehodu s lesní zvěří ohlásit buď nám, nebo myslivcům. Kdyby si nechali například usmrcenou srnu, dopustili by se trestného činu pytláctví,“ upozornila liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Podle Bouzkové by k omezení havárií s lesní zvěří přispěly ochranné ploty kolem vozovek, scházejí však na ně peníze. V Česku musí stát pouze u rychlostních komunikací a u dálnic. U Vratislavic lemují ochranné ploty některá místa kolem nové čtyřpruhové výpadovky z Liberce na Jablonec. Pomoci by mohly také značky varující před zvěří, záleží ale rovněž na řidičích a jejich způsobu jízdy.

Řidičům doporučují myslivci velkou obezřetnost hlavně v noci, kdy reflektory zvířata oslepí a zůstanou stát na silnici jako přikovaná. „Pokud to provoz na silnici dovoluje, měli by motoristé v takovém případě stáhnout světla a nechat zvířata odejít,“ dodala Bouzková.