Vědci zkoumají agresivitu řidičů, policisté se těší na jejich výsledky

Praha – Dopravní odborníci z ČVUT připravili jedinečný výkum, který může mít výrazný vliv i na dennodenní realitu na silnicích. Snaží se zjistit, proč jsou někteří šoféři za volantem agresivní a jak počet vyhrocených situací na silnici snížit. Sledují proto reakce lidského mozku nebo natáčejí chování řidičů přímo v terénu. Na jejich závěry už čeká policie.

V první části výzkumu figuranti několik hodin odpovídali na otázky vědců, řešili početní úlohy, rébusy, byli vystaveni stresu. Vědci přitom zaznamenávali vše, co se dělo v jejich hlavě a snažili se zjistit, proč jsou někteří řidiči agresivní.

„Snažíme se najít způsob, jak agresivitu měřit, a potom profesionální řidiče školit, aby se vyvarovali těchto situací,“ uvedl spoluautor výzkumu Roman Piekník z dopravní fakulty ČVUT. Podle vědců se u řidičů projevuje především tzv. příležitostná agresivita. Ta sílí ve chvíli, kdy je člověk unavený a uchyluje se ke zkratkovitému jednání.

Druhá fáze výzkumu probíhala přímo na silnicích. Auto ČVUT s jednou či dvěma kamerami projíždělo úseky, které vytipovali policisté. Vědci se přitom snažili natočit co nejvíc řidičů-agresorů. „Úseky jsme tipovali především podle intenzity provozu, protože ta na to má velmi zásadní vliv. Tipovali jsme hlavní tahy, tzn. jak dálniční síť, tak síť komunikací první třídy, kde dochází nejčastěji k dopravním nehodám,“ přiblížil dopravní policista Tomáš Lerch.

Třetí část výzkumu odborníci teprve chystají. Původní figuranty, jejichž reakce v mozku už znají, posadí na dlouhé hodiny za volant trenažéru, nasimulují zácpy a frekventovaný provoz a opět budou měřit, co přesně se v hlavách šoférů odehraje. Výsledek potom srovnají se vstupními daty.

„Otázka psychologie by se měla promítnout i do výcviků autoškol, tak jako otázka defenzivní jízdy,“ uvedl ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

První závěry chtějí vědci z dopravní fakulty publikovat v odborném časopise už do konce letošního roku. Čekají na ně nejenom jejich kolegové, ale i policisté, kteří je chtějí co nejdřív použít v praxi.