Hasiči našli v ruinách domu dva dělníky. Oba jsou mrtví

Praha - Hasiči našli dnes kolem 22:00 v troskách domu v Soukenické ulici v centru Prahy dvě těla zasypaných dělníků. Muži nejevili po nalezení známky života, přivolaný lékař už jen potvrdil jejich smrt. Obě těla ležela asi metr od sebe nedaleko schodiště, kterým se pravděpodobně pokoušeli uniknout. Hasiči je našli na místě, které označili psi. Pátrání pokračuje, pod troskami by zřejmě měli být ještě dva lidé.

Pátrání po dělnících bylo dnes kvůli nestabilitě sutin několikrát zastaveno. Po třetí hodině odpolední se znovu rozběhlo po zpevnění zbytku domu pomocí trámů. Na místě je vedle několika hasičských vozů i vůz městské policie, která prostor okolo domu hlídá před zvědavci.

Vnitřní část neobývaného domu se zřítila v pátek po poledni. Hasiči si nejsou jisti, kolik lidí přesně na stavbě v době neštěstí pracovalo. Počet zavalených ohlásil dělník, který stihl z hroutící se budovy utéct. Záchranáři v pátek nalezli jen dvě helmy.

Příčinou pádu byl zřejmě neodborný stavební zásah

Podle mluvčího hasičů Víta Pernici mají hasiči s podobnými případy málo zkušeností. Kvůli množství suti se při hledání zasypaných nemohou spolehnout na přístroje a pracovat mohou jen se záchranářskými psy.

Příčinou pádu čtyř stropů ve vnitřní části domu mohl být podle statika neodborný zásah do nosné zdi v suterénu budovy. Možné ale také je, že neštěstí vyvolaly stavební úpravy v horních patrech. Okolní domy jsou v pořádku.

Podle některých místních obyvatel byl zřícený dům zchátralý a už zhruba tři roky prázdný. Často z něj prý padala omítka. Majitel podle místních plánoval dům přestavět na hotel.

Vnitroblok zříceného domu
Zdroj: ČT24