Nové občanské průkazy budou mít čip

Praha – Ministerstvo vnitra zveřejnilo podobu nového typu občanského průkazu, který začnou úřady vydávat od ledna nadcházejícího roku. Průkazy jsou menší, zhruba velikosti kreditní karty, mimo jiné na nich přibude třeba digitální čip, naopak některé údaje z nich do budoucna zmizí. Nový občanský průkaz již dostanou všichni, jimž skončí platnost ke konci letošního roku. Požádat si o něj ale můžou i ti, kteří mají doklad stále platný.

V první fázi ponese průkaz všechny údaje jako dnes, tedy jméno, datum narození a pohlaví. Na zadní straně nově přibude identifikační 2D čip a také nepovinný elektronický čip pro ty, co si za něj připlatí 500 korun navíc. „Občan si o to bude moci zažádat, v takovém případě tam zatím v této chvíli bude možné nahrát elektronický podpis,“ vysvětlil pro ČT mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Experti ale podobnou věc příliš nedoporučují. Odborník na informační technologie Jiří Peterka soudí, že taková data je správné mít na jiné kartičce, než kterou lidé nosí po kapsách, kamkoli jdou.

Dalším trendem změny občanského průkazu bude postupné mizení údajů. Zmizí třeba informace o dětech, které budou muset mít už od příštích prázdnin vlastní pas i pro cestování do zemí Evropské unie. Za pět let pak z legitimace zmizí také trvalé bydliště, což úřady zdůvodňují tím, aby si lidé nemuseli měnit průkaz s každým přestěhováním.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

„Ono to ale přináší spoustu nepříjemných důsledků. Kdyby tam nebylo bydliště, přijdete pak někam do banky, nebo hotelu, a budete se chtít ubytovat, nebo si zřídit účet, tak z takového občanského průkazu nelze poznat, kde vlastně bydlíte,“ dodává Jiří Peterka. Úřady pak od dotyčného budou požadovat dodatečně dokument z Czech pointu, jehož pořízení ovšem státu žadatel znovu zaplatí.