Kocáb a Stehlíková chtějí více žen v politice

Praha - Ministr pro lidská práva Michael Kocáb a jeho předchůdkyně ve funkci Džamila Stehlíková zakládají Výbor pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice. Podle Kocába jsou dnes u nás ženy statisticky vzdělanější než muži. Měly by mít stejné možnosti prosadit se v politice už proto, že tato praxe je  ve vyspělých zemích běžná. V sousedním Německu například žena vládne 4 roky, americkou zahraniční politiku řídí žena už potřetí, v Polsku měli premiérku už v 90. letech. Podle bývalé předsedkyně Unie svobody Hany Marvanové se ale Česká republika něčeho takového jen tak nedočká.

Některé politické strany už kvóty pro zastoupení žen na kandidátkách mají. Ženy ale většinou skončí na nevolitelných místech. „V naší politice je 17 % žen a zdá se, že strany samy si nejsou schopny zajistit přístup žen třeba do parlamentu… Výbor v čele s Džamilou Stehlíkovou bude Radě vlády pro rovné příležitosti předkládat různé návrhy, bude zpracovávat analýzy a další materiály,“ naznačil činnost výboru ve Studiu ČT24 Kocáb.

Přečíst pohádku nebo jít na noční jednání?

Úmysl prosadit kvóty pro vyšší zastoupení žen v politice již v červenci schválila vláda premiéra Jana Fischera. Ministerstvo vnitra by mělo navrhnout takové změny zákonů, které by zvýšily podíl žen na kandidátních listinách na 30 procent. Ministr Kocáb chce mít zákon, který by mohl ženám v cestě na politický vrchol pomoci, dopsaný do konce roku. Česká vrcholová politika je nyní téměř výhradně pánským klubem. Nechybí tak dravost, rivalita, ale i nadávky a hrubé výrazy.

Michaela Šojdrová: „Chovám se stejně tvrdě jako oni, i když to pro mne není přirozené.“

Miroslava Němcová: „Političky jsou víkendovou matkou a víkendovou manželkou. Je to obrovské riziko, kdy si žena musí dobře promyslet, jak moc riskuje vztah a jak moc riskuje, že jí výchovně utečou děti.“

Petra Buzková: „V době, kdy jsem byla ve vládě, tak chodila určitá skupina mých kolegů do sauny a jednou tam chtěli projednávat nějakou věc, která se mě týkala. Nevzali mě, nevím proč.“

Kocáb sám si uvědomuje výbušnost tohoto tématu. „Nicméně to téma musíme rozvířit, protože se jedná o diskriminaci jako řemen,“ dodal. Ministr si stojí za tím, že ženy skutečnou příležitost prosadit se v politice nedostávají a dlouhodobě rezignují na tyto ambice. Žena politička je pro některé mužské kolegy totiž pořád zneklidňující prvek. A občas dojde i na situace, kdy ji mezi sebou prostě nechtějí. Političky tak stojí před problémy, které mnozí jejich kolegové řešit nemusí. Mají přečíst pohádku nebo jít na noční jednání? Musí se opravdu naučit hrát tenis, aby u některých schůzek mohly být? 

O vhodnosti zavedení kvót je podle červencového výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) přesvědčena téměř polovina Čechů. O tom, že zapojení žen do veřejných funkcí je pro společnost užitečné, je dlouhodobě přesvědčeno dokonce téměř devět desetin lidí.

  • Michaela Šojdrová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1161/116097.jpg
  • Miroslava Němcová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/566/56527.jpg