Policejního náměstka Houbu nahradil definitivně Viktor Čech

Praha - Policejní prezident Oldřich Martinů jmenoval svého nového náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování. Stal se jím Viktor Čech, který tento post dosud zastával jako pověřený místo dosavadního náměstka Jiřího Houby, který skončil v srpnu. Za své priority si Čech stanovil boj s korupcí a extremismem a rád by navázal na reformu policie.

„Má veškeré předpoklady, aby tuto velmi náročnou funkci velmi úspěšně zvládl,“ řekl na adresu Čecha policejní prezident. 

V případě korupce je Čech prý připraven iniciovat legislativní změny, aby bylo možné lépe získávat důkazy. „My bychom rádi otevřeli další možnosti, ať už v oblasti práce policejních agentů, osob pracujících ve prospěch policie, a další,“ řekl Čech. V rámci boje proti extremismu se má podle něho policie soustředit například na prevenci a snažit se předcházet případům typu žhářského útoku na romskou rodinu ve Vítkově na severní Moravě. 

Do výběrového řízení na funkci náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování se podle Martinů přihlásili dva kandidáti. Jméno druhého neprozradil.

Dvaačtyřicetiletý Čech působí u policie od roku 1991. Martinů uvedl, že jeho nový náměstek začínal u cizinecké a pohraniční policie v Hodoníně, odkud také pochází. Následně působil u kriminální policie nebo v Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. V roce 2002 byl bezpečnostním koordinátorem summitu NATO, v letech 2003 až 2005 byl velitelem policejního kontingentu v Bosně a Hercegovině. V době českého předsednictví EU pak stál v čele správní rady unijní policejní agentury Europol. Do jeho jazykové výbavy patří podle Martinů angličtina, francouzština a srbochorvatština.

Odchod Čechova předchůdce kritizoval Langer

Čech byl dočasným vedením úřadu pověřen už počátkem srpna, kdy byl jeho předchůdce Houba v pracovní neschopnosti. Houba pak ale od policie odešel. O tom, že Houba končí ve funkci a uvažuje o odchodu od policie, informoval deník Právo už v polovině června. Houba tehdy tvrdil, že mu Martinů naznačil, aby odešel. Policejní prezident ale poté namítl, že náměstek o uvolnění ze služebního poměru sám požádal. Právo později napsalo, že vedení policie Houbovi nařídilo odejít na školení, které měl vést Houbův někdejší podřízený Jiří Komorous. Houba uvedl, že něco takového nemohl akceptovat. U policie pracoval víc jak třicet let. Odchod Houby kritizoval bývalý ministr vnitra Ivan Langer. Prý šlo o politicky motivované rozhodnutí ministra vnitra Martina Peciny, který údajně vyvíjel na Houbovo odvolání tlak.

   

Policejní náměstek Jiří Houba končí ve své funkce
Zdroj: ČT24