V hradeckém kraji ubude desetina vlaků

Hradec Králové - Nedostatek peněz zastaví v Královéhradeckém kraji od poloviny prosince téměř desetinu vlaků. Důvodem je nižší dotace státu kraji na vlakovou dopravu, uvedl Jiří Hošna z tiskového oddělení kraje. Podle kraje bude za každý ze zrušených spojů sloužit cestujícím alternativní vlakové či autobusové spojení. Redukce spojů nastane 13. prosince s platností nových jízdních řádů. Rušení spojů se podle kraje dotkne především málo využívaných vlaků, které většinou jezdily večer či o víkendech. V dalších letech by ale měla být situace stabilnější, protože kraj chce s Českými drahami podepsat desetiletou smlouvu.

„Dotace státu na železniční obslužnost v regionech se od příštího roku kvůli ekonomické krizi sníží proti letošnímu roku z 3,2 na 2,65 miliardy korun. Hradecký kraj tím přijde o více než 50 milionů korun,“ řekl Hošna. Kraj chce přitom drážní dopravu v příštím roce ze svého rozpočtu dotovat stejně jako letos, tedy zhruba 309 miliony korun.

Redukce je plošná v celém kraji a znamená, že vlaky v regionu za rok najedou asi o 600 000 kilometrů méně. Změny se dotknou všech spojů, které pro vlak platí – osobních, spěšných, ale i některých rychlíků, které objednává kraj spolu se státem.

Podle radního pro dopravu Josefa Ješiny (ČSSD) původně hrozilo, že kraj kvůli krácení příspěvku státu bude muset škrtnout až 40 procent spojů. „Tomu se podařilo zabránit. Je to také díky zachování finanční spoluúčasti Českých drah, které v našem kraji dají na osobní přepravu kolem 50 milionů korun. Jakékoli rušení spojů není pozitivní zprávou pro cestující, ale v současné velice složité ekonomické situaci se podařilo najít míru maximálně uspokojivého řešení,“ uvedl Ješina.

Královéhradecký kraj se od příštího roku zároveň stane jedním z regionů, které budou mít desetiletou smlouvu s Českými drahami o zajištění regionální železniční dopravy. „Znamená to na druhou stranu stabilizaci pro zajištění jistot v osobní vlakové přepravě do budoucna,“ uvedl radní Ješina.

Vydáno pod