Novotný: Boj proti automatům brzdí zkorumpovaná sněmovna

Praha – Podle bývalého senátora Josefa Novotného stojí za neefektivním bojem proti hazardu silná hazardní lobby a zkorumpované prostředí Poslanecké sněmovny. Nejvýraznější politický odpůrce hazardních her to řekl v Interview ČT24. Poslance zároveň vyzval k tomu, aby přijali aspoň novelu loterijního zákona, kterou již schválil Senát. Česká republika patří mezi evropská království gamblerů, jen v Praze je víc heren než v celém Německu, a zatímco například ve Francii připadá jeden hrací automat na 18 000 lidí, v Česku je to na sto sedmdesát.

„Naše vlády už nemají žádnou páku, jak v takovém prostředí prorostlém korupcí, jako je Poslanecká sněmovna, prosadit změny hazardu. Vláda by měla umožnit přijetí novely, která je v současné době připravena a sníží stupeň rozvolnění současného zákona,“ odvolal se Novotný na legislativní normu schválenou Senátem.

V současné době hráčství v Česku reguluje zákon z roku 1990. Jeho novelizace by umožnila obcím hazard regulovat, vedla by k odlišení casin od heren, zakázala by internetové hráčství a zavedla by transparentní zdanění pro společnosti, které herny provozují. „To vše přinese pokles nabídky,“ upozornil Novotný. Dodal ale, že přijetí této novely se brání KSČM, TOP 09 a ODS.

Interview ČT24

Cíl? Svázat rozvolněný zákon o loteriích

Klíčové je podle Novotného především „svázat“ současnou příliš volnou legislativu. Ta totiž vytváří příhodné prostředí pro korupci úředníků, kteří zavádění nových her na trh ovlivňují. „Loterijní skupiny si do zákona prosadily paragraf, který umožnil ministerstvu financí povolit výjimku hrám, jež nejsou v zákoně vyjmenovány. V tom okamžiku se ze zákona stal trhací kalendář, protože stačí posudky, které cosi doloží, a povolovací úředník je jediný, kdo rozhoduje o tom, zda na trh vstoupí nové hry,“ zdůraznil Novotný.

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák v těchto dnech oznámil plán prosadit u politiků to, aby výherní automaty mohly číst údaje z občanských průkazů a měly přístup k registrům s citlivými osobními údaji. To je podle Novotného špatně. „Omezilo by to zákon o ochraně osobních údajů a soukromé společnosti, které by shromažďovaly údaje, by s nimi mohly i obchodovat,“ varoval Novotný.