SMS jízdenky pro MHD budou od listopadu v Liberci

Liberec – Zaplatit pomocí mobilního telefonu jízdu tramvají nebo městským autobusem budou od listopadu moci cestující v Liberci. Radní schválili, že SMS jízdenka bude v Liberci stát 20 korun, tj. o čtyři koruny více než v automatu, ale stejně jako u řidiče. Podle původních předpokladů měla být jízdenka ještě dražší. O zavedení SMS jízdenek informoval primátorův náměstek Ondřej Červinka.

„Původně jsme stanovili cenu na 24 korun, ale dopravnímu podniku se podařilo dojednat snížení ceny s firmou, která bude novou službu zajišťovat,“ dodal. SMS jízdenky zaslané do mobilního telefonu by měly podle něj zjednodušit nákup hlavně cestujícím, kteří si nemají kde koupit papírovou jízdenku a chybí jim drobné pro nákup u řidiče.

Nákup SMS jízdenky bude probíhat stejně jako v dalších městech, která tento systém používají – Praze, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích a Ostravě. Cestující odešle zprávu v podobě, kterou dopravní podnik zveřejní později. Poté, co dostane potvrzení o zaplacení, bude moci nastoupit.

Novinkou v liberecké MHD bude také nový typ jízdenek prodávaných u řidiče. Zatímco dosud platí tyto jízdenky pouze v té zóně, kde je cestující koupil, nové budou platit tam, kde je cestující označí. Cena zůstane 20 korun a platit budou nadále 40 minut v pracovní dny, jindy hodinu.

Vydáno pod