Senát žádá odchod ruských vojsk z Abcházie a Jižní Osetie

Praha - Čeští senátoři žádají odchod ruských vojsk z gruzínských území a důstojný návrat uprchlíků do Abcházie a Jižní Osetie. Odmítají také snahy o uznání nezávislosti těchto provincií. Přes nesouhlas senátorů ČSSD a KSČM dnes horní komora schválila usnesení komise pro podporu demokracie ve světě v tomto duchu. Sociální demokraté se již ve středu neúspěšně snažili bod vyřadit ze schůze Senátu s tím, že text usnesení je zkreslující a zjednodušující. Chtěli by o gruzínsko-ruském konfliktu širší diskusi.

Rusko a Gruzie loni válčily kvůli separatistické gruzínské provincii Jižní Osetie. Gruzie se nad ní pokusila získat kontrolu vojenskou cestou. Rusko, které nad Jižní Osetií a druhou gruzínskou odtrženeckou oblastí Abcházií drželo ochrannou ruku, útok tvrdě odrazilo a jeho jednotky na čas vstoupily i na nezpochybňované gruzínské území. Rusko pak uznalo nezávislost obou útvarů, později ji uznaly i Nikaragua a Venezuela. Žádný jiný stát se však k této snaze nepřipojil.   

Senátoři už loni svým usnesením odsoudili vstup ruských vojsk do Gruzie jako nepřijatelnou agresi, která odporuje mezinárodnímu právu. Rusko podle horní komory ztratilo morální právo vykonávat v oblasti funkci mírotvorných sil v separatistických provinciích, neboť se stalo přímým účastníkem konfliktu.

Senát přiznal sdružením právo obrátit se na soud kvůli EIA

Senát přes nesouhlas části ODS přiznal obcím a sdružením právo obrátit se na soud, pokud budou mít pochybnosti o dodržení zákonnosti procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Normu nakonec podpořilo 42 ze 70 přítomných senátorů, občanských demokratů bylo pro jen pět. Novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí tak nyní dostane k podpisu prezident.

Obě komory parlamentu novelu schválily kvůli chystané žalobě Evropské komise na ČR. Sněmovna ji přijala v září ve zrychleném řízení, byť obdobný návrh letos v únoru odmítla.

Přijetím normy se podle ministra životního prostředí Ladislava Mika nezvýší počet žalob, neboť nevládní organizace se následných řízení již účastní na základě jiných právních předpisů. I když žaloby podle zastánců normy nemají způsobit odklad zahájení stavby, podle kritiků budou znamenat další obstrukce. Novela prý přinese také ohrožení stavebních úřadů měst a obcí, po nichž by stavitelé mohli požadovat úhradu nákladů za zmařené investice v případě, že soud by žalobě vyhověl.

Senát chce usnadnit jen stavbu silnic, ne elektrických sítí

Senátoři odmítli stavbu energetických sítí ve veřejném zájmu. Horní komora chce usnadnit jen stavbu silnic či dálnic, výkup pozemků za tržní cenu a případné vypovězení nájemní smlouvy za náhradu. Senát tak upravil poslaneckou novelu, která měla původně pouze urychlit výstavbu rychlostní komunikace R35. Návrh se tak vrací sněmovně k novému projednání. Poslanec ČSSD Jindřich Valouch za tvůrce normy se senátními změnami souhlasil.   

Úpravy předlohy senátoři schválili kvůli tomu, že sněmovní verze byla podle nich v některých částech v rozporu s ústavou a Listinou základních práv a svobod. Senátní verze novely ze sněmovního návrhu odstranila možnost automatického označení dopravní stavby za stavbu ve veřejném zájmu, neboť takové označení je možné jen podle stavebního zákona po příslušném projednání stavby. Senátoři také zrušili ustanovení, podle něhož stavební úřady mohly vydat stavební povolení ještě před doložením, že stavitel má právo stavbu provést.

Senátoři vrátili sněmovně novelu, která zkracuje název Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně na Mendelovu univerzitu v Brně. Podle nich v seznamu jmenovaných ústavů v novele chybí Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Chtějí ji tam doplnit a zároveň určit datum účinnosti od ledna 2010. V původním textu byla účinnost stanovena na den vyhlášení.

  • Plumlovská přehrada autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1110/110979.jpg
  • Dráty elektrického vedení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/706/70550.jpg
  • Studenti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1130/112940.jpg