Téměř polovina lidí důvěřuje vládě, KSČM by u moci příliš nevadila

Praha - Důvěru vládě premiéra Jana Fischera vyjádřilo 44 procent lidí. Z členů vlády je nejoblíbenější premiér, na něhož má příznivý názor 83 procent lidí. Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury STEM. Vyšší důvěře se těšila jen vláda Vladimíra Špidly v roce 2005, kdy zaznamenala kladné hlasy 55 procent lidí. Zhruba stejnému počtu českých občanů (45 procentům) by 20 let od listopadu 1989 nevadila účast KSČM ve vládě, 47 procent je proti. O tom hovoří aktuální průzkum společnosti CVVM. Zákaz komunistické strany si přeje necelá třetina občanů, tři pětiny oslovených si naopak myslí, že by strana být zrušena neměla.

Průzkum ukázal, že důvěra v současnou vládu roste s tím, jak se zvyšuje vzdělání a materiální zajištění domácností dotázaných. Podle politické orientace je kabinet důvěryhodnější pro příznivce pravice. Největší podíl kladných odpovědí zaznamenal u sympatizantů stran TOP 09 a ODS, nejméně naopak u voličů KSČM.

Z členů vlády mají lidé nejpříznivější názor na premiéra Fischera, který s 83 procenty převýšil i oblibu prezidenta republiky pohybující se okolo 70 procent. Podobně vysoký podíl přízně zaznamenal podle agentury v podobné situaci v lednu 1998 premiér přechodné vlády Josef Tošovský, kterého tehdy kladně hodnotilo 85 procent lidí.

Účastníci průzkumu v září vyjádřili příznivé názory i na ostatní členy vlády. Ministr financí Eduard Janota se těší přízni 56 procent dotázaných, ministr zahraničí Jan Kohout 49 procent a ministr vnitra Martin Pecina 46 procent dotázaných. Třetina má v oblibě ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou, ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou a ministryni školství Miroslavu Kopicovou, podle dotazování však hodně členů vlády zůstává velké části veřejnosti neznámých.

KSČM k moci?

S vyloučením KSČM z jednání o závažných společenských otázkách souhlasí 47 procent lidí, o opaku jsou přesvědčeny více než dvě pětiny oslovených. Vstřícnější stanovisko ke komunikaci s komunisty deklarují důchodci, finančně hůře zajištění lidé a voliči KSČM a ČSSD. Vzdělanější a movitější občané častěji jednání s komunisty odmítají, uvedl průzkum. Komunistická strana by podle 65 procent lidí měla mít stejná práva a povinnosti jako ostatní politické strany. Téměř polovina Čechů přitom považuje KSČM za totalitní stranu, 55 procent lidí tvrdí, že se strana dostatečně nevypořádala se svojí minulostí. Více než třetina obyvatel v průzkumu odpověděla, že KSČM je tvořena převážně ze stalinistů a dogmatiků.

  • Obliba členů vlády autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1166/116558.jpg
  • KSČM autor: Vojta Rejl, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1055/105432.png