Klaus podle Timesů nepodepíše, původ informace je ale nejistý

Londýn/Praha - Podle britského listu The Times český prezident o víkendu prohlásil, že nemá v úmyslu podepsat Lisabonskou smlouvu o reformě Evropské unie. Deník se odvolává na jeho údajný výrok při „nedělní procházce“ v Pardubicích, kam zavítal na tradiční dostihové klání. Předseda českého Senátu Přemysl Sobotka, který byl v neděli s Klausem na dostizích v Pardubicích, dnes ovšem událost popsal odlišně. Evropský zpravodaj Timesů David Charter řekl, že o Klausově výroku v Pardubicích byl informován někým jiným. Jeho jméno ale nezveřejní.

Když Klause v neděli kolemjdoucí vyzývali, aby smlouvu nepodepisoval, podle The Times měl odpovědět: „Nebojte se, nepodepíšu.“ List materiál přinesl pod titulkem „Nepodepíšu Lisabonskou smlouvu, říká český prezident“. Hrad k celé věci zatím mlčí.

Korespondent listu The Times David Charter:

Ne, já tam nebyl, ale řekl mi to někdo, kdo na místě byl. O svém zdroji nic říct nemůžu.

Šéf Senátu Sobotka, který byl v neděli s Klausem na Velké pardubické, popřel, že by prezident pronesl, že svůj podpis pod Lisabonskou smlouvu nepřipojí. „Nepodepisujte, pane prezidente,“ citoval Sobotka jednoho z diváků. Klaus prý odvětil: „To řekněte panu předsedovi Senátu.“ Sobotka je zastáncem dokončení ratifikace Lisabonské smlouvy. Pro deník Právo Sobotka uvedl, že si zřejmě britský deník celou věc vymyslel. S Klausem prý byl většinu doby a nic takového neslyšel.

Senátor za ODS Jaroslav Kubera v Událostech, komentářích v reakci na včerejší požadavek vlády, aby prezident garantoval svůj podpis pod smlouvu v případě splnění jeho podmínky, řekl, že to nebude zas tak snadné. „Předpokládám, že mu (Václavu Klausovi) nebude stačit ujištění státníků, že to udělají, že bude chtít to potvrzení dané na papíře,“ prohlásil Kubera.

KDU-ČSL chce znát Klausovu finální podmínku

„KDU-ČSL vyzývá prezidenta republiky,“ uvedl dnes v prohlášení předseda lidovců Cyril Svoboda, „aby sdělil konečné podmínky ratifikace Lisabonské smlouvy. Důvodem je skutečnost, že chceme znát skutečnou a poslední podmínku hlavy státu. Bereme situaci vážně a chceme, aby se všechny obavy rozptýlily.“

Senátor Jaroslav Kubera
Zdroj: ČT24