Ministryně školství odvolá kvůli úsporám tři své náměstky

Praha - Ministryně školství Miroslava Kopicová odvolala dva ze svých šesti náměstků, další náměstkyně odejde z ministerstva v dubnu. Změny jsou prý součástí úsporných opatření. Odvolán byl náměstek pro všeobecné a odborné vzdělávání Jindřich Kitzberger a náměstkyně pro sociální programy Klára Laurenčíková. Její skupina přitom bude úplně zrušena, za měsíc zanikne i skupina pro reformu vzdělávání. Z ministerstva tak odejde i šéfka tohoto odboru Jana Matesová.

„V souvislosti s rozpočtovými škrty je celá veřejná správa nucena k razantním úsporným opatřením… Ministerstvo školství má v současné době sedm náměstků, to je samozřejmě nepřijatelné, protože náklady na pozici náměstka jsou dva miliony ročně,“ sdělila Kopicová. Kitzbergera nahradí Petr Špirhanzl, který dosud řídil odbor organizačně správních činností. Bývalému náměstkovi nabídla Kopicová místo poradce ve svém kabinetu. Laurenčíková bude dál řídit oblast sociálních programů ve školství, její sekce se ale stane součástí pracovní skupiny pro všeobecné vzdělávání.

Kitzberger pracuje na ministerstvu od roku 2007. Za jeho působení začaly školy učit podle vlastních vzdělávacích programů, v současnosti řešil například změny na školách v souvislosti se státní maturitou. Laurenčíková byla v křesle náměstkyně od loňského ledna, předtím řídila odbor pro rovné příležitosti ve vzdělávání. Její tým měl na starost začleňování sociálně znevýhodněných dětí do škol, zabýval se také snížením počtu dětí v ústavech.

Náměstkyně pro reformu vzdělávání Matesová působí na ministerstvu od září loňského roku, její pracovní skupinu přitom zřídila právě Kopicová. Matesová měla připravit reformu financování vysokých škol, včetně koordinace strategických evropských projektů.  

O funkci už dříve přišel i náměstek pro evropské záležitosti

Ministryně školství Kopicová už dříve zrušila i funkci náměstka pro evropské záležitosti, kterou zastával Jakub Dürr. Zdůvodnila to tehdy tím, že funkce byla vázána na české předsednictví v Evropské unii, které skončilo v červnu 2009. Proti odvolání Dürra se postavil exministr školství Ondřej Liška s tím, že Kopicová takovými změnami překračuje svůj dočasný mandát.