Současná podoba státní maturity bude platit i příští rok

Praha – Sněmovna o rok odložila povinnou maturitu z cizího jazyka, když schválila současnou podobu státní maturity na jeden rok. Podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) na ni školy ještě nejsou připravené. Třetí předmět tak bude zaveden v roce 2013, a ne už příští rok. Podle původní poslanecké předlohy, za niž se Dobeš přimlouval, měla být nynější jednotná maturita zakonzervována ještě o rok déle, do roku 2014. Předloha nyní míří do Senátu.

Pokud bude novela platit, studenti budou moci ve druhém povinném předmětu nadále volit mezi cizím jazykem a matematikou. Třetí předmět s možností volby mezi matematikou, občanským a společenskovědním základem a informatikou by byl zaveden ve školním roce 2012 a 2013. Zavedení třetí povinné zkoušky by také znamenalo to, že povinnou druhou zkouškou bude cizí jazyk a nebude jej možné nahradit matematikou jako nyní.

Na takovou změnu ale není podle předkladatelů řada škol už pro rok 2012 připravena, a to hlavně těch odborných. Dobeš dokonce nedávno prohlásil, že by šlo o katastrofu, a přiklonil se k dvouletému odkladu kvůli podpoře technických středních škol a učilišť, na nichž možnost zvolit matematiku a nematurovat z cizího jazyka prý byla pro mnoho studentů východiskem, jak zkoušku složit.

Josef Dobeš
Zdroj: ČT24

Maturita bude výhledově elektronická

Nyní se má jednat o dalších úpravách podoby státní maturity. Počítá se podle Dobeše s elektronickou maturitou, která bude mnohem levnější než současná papírová za 240 milionů. Elektronická prý bude stát řádově miliony. Předkladatelé návrhu na kratší fixaci současného stavu tvrdí, že se úpravy stihnou i za rok. Stejný názor má také Dobeš.

Jednotná maturitní zkouška se chystala 14 let, přišla celkem na 680 milionů korun. Poprvé se konala letos. Neprospěla asi pětina studentů.