Padlo první trestní oznámení kvůli billboardu

Praha - Trestní oznámení na úředníky ministerstva dopravy podala nezisková organizace Acta non verba kvůli únorové hromadné nehodě na rychlostní silnici R7 z Prahy na Slaný. Podle ředitele organizace Vojtěcha Razimy jsou úředníci podezřelí ze spáchání obecného ohrožení z nedbalosti, kterého se údajně dopustili tím, že na uvedené silnici povolili postavit billboard, jenž byl podle něj příčinou nehody. Ministerstvo dopravy s tím nesouhlasí, uvedl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

„Trestní oznámení na ministerské úředníky jsme podali z toho důvodu, že si myslíme, že ten billboard tam není v souladu s platnou legislativou, a to ani s platnou legislativou v době svého povolení,“ uvedl Razima. Billboard je pouze čtyři metry od okraje vozovky.

Podle Karla Hanzelky vše musí nejdříve vyšetřit policie. Je současně přesvědčen, že pokud by o věci jednal soud, rozhodl by ve prospěch ministerstva.

Rozhovor s Vojtěchem Razimou a Karlem Hanzelkou (zdroj: ČT24)

Nehoda se stala 22. února a zhruba na čtyři hodiny zablokovala silnici R7 mezi odbočkami na Lidice a Stehelčeves. Podle policie na zledovatělé vozovce havarovalo auto, jehož řidička nezvládla řízení, nepřizpůsobila jízdu stavu vozovky a narazila do billboardu. Postupně do havarovaného auta narazily další vozy. Obětí kolize se stali i policisté a hasiči, kteří na místě zasahovali. Celkem se tam tak střetlo 14 aut, jeden člověk byl při havárii zraněn. Podle Razimy by následky vážné dopravní nehody byly podstatně menší, kdyby řidička nenarazila do ocelových traverz billboardu, ale skončila by v poli.

Podle Hanzelky už ministerstvo dopravy nechce prodlužovat smlouvy na billboardy u silnic. Na dálnicích, rychlostních silnicích a také na silnicích I. třídy by tak do pěti let už nemusel být žadný billboard, doplnil Hanzelka.

Společnost Acta non verba vznikla loni a jejím cílem je zákaz billboardů na dálnicích a jejich výrazné omezení na dalších místech. Razima tvrdí, že ročně se v Česku stane asi 20 000 nehod, při kterých se vůz střetne s pevnou překážkou, a ročně tak umře přes 200 lidí.

Vydáno pod