Soud propustil Kvapila a Novotného z vazby

Brno - Bývalý starosta Brna-Žabovřesk Aleš Kvapil a extajemník radnice Brno-střed Radovan Novotný mohou opustit brněnskou vazební věznici. Rozhodl o tom Okresní soud Brno-venkov. Oba muži jsou podezřelí z korupce, zaplatili ale vysokou kauci, soudce navíc podmínil jejich propuštění složením písemného slibu a stanovil také dohled probačního úředníka. Oba muži také podepsali, že nebudou páchat trestnou činnost a budou se účastnit všech potřebných úkonů.

Rozhodnutí zatím není pravomocné, do tří dnů totiž proti němu můžou podat stížnost obhájci obviněných i státní zástupce. Podle informací ČT ale není pravděpodobné, že by takový krok učinil. Z vazby se tak Kvapil s Novotným mohou dostat nejdříve koncem tohoto nebo začátkem příštího týdne.

Státní zástupce plánuje oba muže obžalovat do konce dubna. Soud podmínil propuštění obou obviněných vysokou kaucí. Radovan Novotný složil na účet celkem dva miliony korun, rodina Aleše Kvapila už v pátek zaplatila čtyři miliony. Shánění peněz podle Kvapilova advokáta Milana Staňka bylo obtížné - státní zástupce totiž rodině na konci března zablokoval veškerý majetek. „Rodině se podařilo sehnat peníze od známých a kamarádů,“ uvedl právník. Proti obstavení majetku podal Kvapil stížnost, kterou bude Krajský soud v Brně řešit 22. dubna.

Oba muži pobývali ve vazbě od února kvůli podezření, že po brněnském podnikateli Jiřím Štoplovi požadovali čtyřmilionový úplatek za bezproblémové dokončení jeho projektu Sonocentrum - multifunkční budovy v centru města. Částka během vyjednávání, které si Štopl nahrával, klesla na jeden milion. Schůzky krátce poté začala sledovat policie, která oba muže zadržela po předání peněz. Oba muži patřili k vlivným členům brněnské ODS, po propuknutí kauzy je ale strana vyloučila. 

Sonocentrum
Zdroj: ČT Brno