Haló, tady Pecina! Telefonická kampaň ČSSD je v plném proudu

Praha - Do sněmovních voleb zbývá 34 dní, politické strany proto nastartovaly ostrou fázi volební kampaně. Sociální demokraté zvolili poměrně netradiční metodu, alespoň v Česku. Strana si totiž dala za cíl do voleb obvolat 250 tisíc pevných linek v Praze. Call centrum proto zaměstnává asi 200 lidí, občas lidem volají i vrcholní politici, jako třeba ministr vnitra Martin Pecina, který vede kandidátku ČSSD v Praze. Občanští demokraté nic podobného neplánují, konkrétní přání lidí zjišťují pomocí webového dotazníku.

Pokud vlastníte pevnou linku v Praze, hovor sociální demokracie by vás neměl minout. Sympatizanti strany i přímo kandidáti obvolávají jedno číslo po druhém. ČSSD se lidí ptá, které straně dají hlas ve volbách, nechybí ani přímé dotazy na poplatky ve zdravotnictví nebo výši mateřské. Šance na vstřícnou odezvu je prý spíš dopoledne, když jsou doma lidé v důchodu nebo nezaměstaní. 

„Když voláte odpoledne, tak je tam daleko větší procento lidí, kteří řeknou: Ne, sociální demokracii volit nebudu a nechci se s vámi bavit. Ale že by někdo byl vyloženě agresivní, tak to se vám stane skutečně málokdy,“ vypráví Pecina. Podle odbornice na politický marketing Anny Matuškové určitou skupinu lidí potěší, že jim volá politik, další to naopak zarazí. V západních demokraciích je prý ale běžné, že si strany vytvářejí databáze telefonních čísel svých příznivců. 

Reportáž Zuzany Tvarůžkové a Ziny Plchové (zdroj: ČT24)

Jako první v Česku použila telefonní kampaň ODS v roce 1998, tehdy lidem volal automat, který přehrával nahraný vzkaz předsedy strany Václava Klause.

ČSSD sice tvrdí, že volá jen na pevné linky, už se ale dovolala i na mobilní telefony. To se stalo třeba Andree Plecháčkové, která to považuje za velký zásah do soukromí a podivuje se, kde strana vzala její telefonní číslo. Pecina tento případ omlouvá tím, že zřejmě došlo k chybě a stává se to prý jen výjimečně. Lidový dům každopádně plánuje ukončit telefonickou kampaň až v první den voleb, tedy v pátek 28. května. 

Oproti tomu dávají občanští demokraté přednost internetu, kde si každý návštěník stránek může sestavit svůj politický program na míru. „My jsme přesvědčeni, že naši občané nemají rádi, když jsou rušeni v klidu svého domova ve svém soukromí,“ podotkl volební lídr ODS Petr Nečas.

Předvolební kampaň ODS
Zdroj: ČT24