Paroubek: John je drzý a nestoudný populista

Praha - Odstupující předseda ČSSD Jiří Paroubek rozebíral dnes před novými poslanci sociální demokracie příčiny slabého výsledku strany ve volbách. Ostře kritizoval Věci veřejné a jejich předsedu Radka Johna. Paroubek také varoval před hlubšími personálními změnami ve straně. Paroubkův projev zněl až za dveře uzavřeného zasedání sněmovního klubu ČSSD, kde jej vyslechli novináři. Před závěrem proslovu, na jehož konci zněl potlesk, byli vykázáni dál od zasedací místnosti.

O Věcech veřejných Paroubek hovořil jako o „mafiánském projektu ODS“ a o Johnovi jako o drzém, nestoudném lídrovi, demagogovi a populistovi. „Je nutné s tím počítat,“ varoval poslance ČSSD Paroubek, podle kterého budou hrát Věci veřejné roli opozice ve vládní koalici, o které s nimi vyjednávají ODS a TOP 09. Johna označil za pravděpodobně hlavního soupeře ČSSD.

Ve vedení sociální demokracie je podle něho osm až deset lidí, za něž nyní není náhrada pro debaty a obraz strany. „Je lepší měnit trenéra než tým,“ zdůraznil Paroubek, jenž se také pozastavil nad údajně slabou aktivitou členů sociální demokracie. „Jsme někdy generálové, někdy maršálové bez vojska,“ posteskl si. Na kameru České televize se poté Paroubek vyjádřit už nechtěl: „Já nemám co bych řekl, tady už jsou jiní šéfové,“ řekl pouze.

Radek John k výrokům Jiřího Paroubka:

„Dneska o mně pan Paroubek řekl, že jsem nestoudný, a to je nestoudné, tohle říkat, to je přesně ta politická kultura dinosaurů, my jsme vyzvali k ukončení studené války a ke slušnosti a ono se to nedaří, tak snad až příští generace,“ komentoval Paroubkovy výroky šéf VV Radek John ve Studiu ČT24. „Tohle je rétorika brontosaurů, dinosaurů a tyranosaurů a v této rétorice my nebudeme pokračovat a nebudeme to brát na vědomí. Občanům to vadí a my pro občany uděláme to, že nebudeme takovými prohlášeními otravovat vzduch v České republice, řeči o mafii jsou špinavá předvolební kampaň. Pan Paroubek si nevšiml, že volby skončily a že je třeba konstruktivně pracovat,“ dodal John s tím, že pokud bude sociální demokracie chtít, aby v čele sněmovny stanul právě Paroubek, tak ho Věci veřejné na tomto postu nepodpoří.

Možní nástupci Paroubka: Sobotka či Hašek

Končící šéf se vyjádřil obecně ke stranickému sjezdu. Měl by zvolit nového předsedu, kandidovat chtějí první místopředseda Bohuslav Sobotka a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Paroubek upozornil na to, že pokud by se sjezd konal koncem září, zasáhl by do předvolebního boje a mohla by utrpět jednota sociální demokracie. Na podzim budou lidé volit část senátorů a obecní zastupitele.

Paroubek: Média a celebrity byly pro pravici, to nám uškodilo

Slabší než očekávaný volební zisk ČSSD vidí Paroubek například v kampani ODS, která nebyla pozitivní, ale měla podle něj odradit voliče ČSSD. Paroubek poukazoval na údajné výpady médií vůči sobě a vyjádření celebrit v tisku, které se vyslovovaly prakticky shodně pro pravicové strany, i postoje zájmových skupin, jmenoval farmaceutické firmy a velké finanční skupiny. „Byli jsme masírováni ze všech stran,“ poznamenal. Sociální demokraté podle něho měli více poukazovat na dluhy, které zanechala vláda ODS v čele s Mirkem Topolánkem. Stav veřejných financí byl podle Paroubka jediná programová oblast, v níž lidé nedávali přednost ČSSD před jinými stranami.

Vláda bude mít podle Paroubka po podzimních volbách 1,5 roku na provedení nepopulárních kroků. Pravicový kabinet podle něj změní Českou republiku za čtyři roky „k nepoznání“. Sociální demokraté se musí připravit na opoziční roli, dodal.

Vydáno pod