Končí prodej dětských papírových kuponů na pražskou MHD

Praha - Prodej dětských a juniorských papírových kuponů na pražskou hromadnou dopravu dnes končí. Od zítřka proto musí cestující od 10 do 19 let používat Opencard. Kdo si ji dosud nepořídil, má poslední příležitost koupit si kupon. Na elektronickou kartu však je nově možné nahrát i měsíční a čtvrtletní klouzavé kupony, u kterých si cestující volí začátek platnosti. Dosavadní 30denní a 90denní jízdenky sice zůstávají v platnosti, ale mohou je používat pouze cestující na 19 let, kteří používají klasický průkaz s papírovým kuponem.

Opencard by se měla stát výhradním nositelem časových jízdenek v Pražské integrované dopravě v listopadu. Poté již nebudou mít cestující na výběr.

Děti ve věku od 10 do 15 let a junioři od 15 do 19 let si musí Opencard pořídit už nyní. O tuto čipovou kartu si mohou lidé požádat i prostřednictvím internetu. Vydání běžné karty je zdarma, při zhotovení na počkání lidé platí poplatek 400 korun. Pokud majitel nechce, aby byly na kartě uvedeny jeho osobní údaje, zaplatí 200 korun.

„V momentě, kdy bychom to udělali najednou, by docházelo k vytváření dlouhých front a zmatkům,“ zdůvodnil časový odstup mezi koncem platnosti různých druhů klasických časových jízdenek mluvčí projektu Opencard Martin Opatrný.

Další tarifní změny nastanou v pražské MHD v červenci. Od začátku měsíce budou moci zdarma jezdit všechny děti mladší 10 let. Od 1. července si také mohou cestující s ročním kuponem dvakrát za rok pozastavit jeho platnost, vždy minimálně na 14 dnů. Celkem ale přerušení za rok nesmí být delší než 60 dní. O ušetřený čas se prodlouží celková platnost kuponu. Zároveň začne začne dopravní podnik prodávat roční kupon s volitelným začátkem platnosti.

Na konci července potom začnou v PID platit studentské jízdenky platné pět resp. deset měsíců. Stát budou 600 nebo 1 200 korun pro děti a 1200 a 2400 korun pro juniory a studenty. Cestující si bude moci zvolit datum, odkdy začne kupon platit z období mezi 15. srpnem do 1. listopadem.

Od 31. července začne také platit sleva pro důchodce nad 70 let. Ve vlacích na území Prahy budou moci jezdit zdarma, budou-li mít Opencard. V ostatních prostředcích MHD budou moci jezdit nadále zadarmo i bez Opencard.

Validátor
Zdroj: ČT24