Ministerstvo školství musí šetřit, chystá se regulovat počty škol

Praha – Ministerstvo školství musí kvůli nedostatku peněz šetřit, chystá proto plán, jak regulovat počty škol nebo počty žáků v jednotlivých třídách. Podle mluvčí ministerstva Kateřiny Böhmové navíc ubývá žáků, kraje a obce se ale ke slučování škol příliš nemají. Ministerstvo si proto nechalo zpracovat analýzu financování škol, chce podle ní připravit konkrétní návrhy změn.

Analýza uvádí jako hlavní slabinu současného systému to, že o některých věcech rozhodují ředitelé či zřizovatelé škol, ačkoliv jejich rozhodnutí platí stát. „Dochází tak k situacím, kdy ministerstvo jako poskytovatel finančních prostředků prakticky nemůže zákonným způsobem zabránit neopodstatněnému vzniku nových škol či školských zařízení, případně zvyšování kapacity stávajících škol a školských zařízení, ačkoli si toto zvýšení kapacit vyžádá zvýšení nároků na výdaje státního rozpočtu,“ stojí v analýze.   

Kvůli slabým populačním ročníkům přitom klesají počty dětí ve školách. Základní školy jsou naplněny jen ze 60 procent, střední školy ze 67 procent. Rušení nebo slučování škol je však velmi citlivou záležitostí pro děti i učitele a zřizovatelé k tomuto kroku sahají spíš jen ve výjimečných případech. Zhruba od roku 2003 se navíc v Česku výrazně zvyšuje porodnost, a je tedy možné, že větší kapacita škol bude v příštích letech zase potřeba. Stejná situace postihla školky, které obce kvůli nízké porodnosti v druhé polovině 90. let rušily a nyní zařízení pro malé děti chybějí. 

Analýza ukázala ještě na jeden problém, a sice platy provozních pracovníků škol, jako jsou uklízečky, kuchařky nebo administrativní pracovnice. Také jejich počet nemůže ministerstvo ovlivnit, i když z jeho rozpočtu jdou peníze na jejich výplaty. Zpráva však přiznává, že bez znalostí podmínek každé jednotlivé školy je pro centrální orgán, jakým je ministerstvo, velmi těžké o tomto rozhodovat. 

Zefektivnění financování škol bude tedy jedním z velkých úkolů pro novou ministryni nebo ministra školství. Jednou z priorit rodící se vládní koalice je přitom vyrovnávat deficit státního rozpočtu a šetřit budou muset všechny resorty včetně ministerstva školství. Na analýzu naváže projekt, který konkrétněji rozpracuje jednotlivé návrhy změn a případná legislativní opatření. Mluvčí však zdůraznila, že se žádné změny nebudou dít na úkor kvality výuky.

Školní kuchyně v Ostrově na Karlovarsku nesplňují hygienické normy.
Zdroj: ČT24