Dětská klinika v Praze má díky Srdíčkovým dnům tři životně důležité přístroje

Praha – Dětská klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze má ode dneška tři nové přístroje. Občanské sdružení Život dětem dnes lékařům slavnostně předalo inkubátor, ventilátor a moderní dýchací přístroj v celkové hodnotě 1 651 174 korun, které pomohou nedonošeným novorozencům a ohroženým dětem z celé republiky.

„Nový inkubátor umožňuje provádět různé výkony a různé zásahy tak, aniž by dítě trpělo nedostatkem tepla nebo vlhkosti,“ řekl ČT vedoucí jednotky intenzivní a resuscitační péče VFN v Praze Václav Vobruba. Novinkou je pro nemocnici speciální ventilátor určený pro transporty dětí, který dosud v zařízení chyběl. Nový a šetrnější dýchací přístroj dokonce našel využití už v den slavnostního předání. Dostalo ho teprve tři hodiny staré, předčasně narozené miminko. „Má nižší porodní hmotnost, vyžaduje podporu v dýchání,“ dodal Vobruba.

Jednotka intenzivní péče už získala přístroje za 18,5 milionu

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)

Jednotka intenzivní péče už za posledních pět let získala od občanského sdružení přístroje v celkové hodnotě 18 586 610 korun. Na jejich pořízení se podílela veřejnost, sponzorové a pražský magistrát. „Patří k tomu například systém ventilátorů v hodnotě sedmi milionů, systém monitorů v hodnotě pěti milionů, dále výhřevná lůžka, monitorovací technika nebo infuzní technika,“ vyjmenovala některé z darů ředitelka občanského sdružení Život dětem Anna Strnadová.

Dětskou klinikou pražské fakultní nemocnice projde ročně na 300 dětí. Na jednotku intenzivní péče přijímá jenom ty, jejichž život je v ohrožení. Velkou většinu se lékařům podaří zachránit.