(Ne)zvratné osudy oslovily na 1400 studentů

Praha – Mladí lidé, kteří pravděpodobně brzy začnou řídit, se o rizicích spojených s cestováním autem dozvídají přímo ve škole v rámci projektu ministerstva dopravy nazvaného (Ne)zvratné osudy. Je součástí kampaně Nemyslíš – zaplatíš, probíhá ale přímo ve školách. O dopravních nehodách, které často způsobili mladí lidé, se studenti dozvídají z první ruky – od obětí nebo pozůstalých, občas i od viníků.

„Moje manželka šla se dvěma dětmi po chodníku v jednom malém městěčku a najednou zezadu se vyřítilo auto, které ani nebrzdilo,“ dozvěděli se studenti střední školy od Marka Nováka, který při dopravní nehodě přišel o manželku a syna. Nehodu způsobil pětadvacetiletý řidič, který se před cestou „posilnil“ alkoholem a drogami.

Lidem, kteří tyto příběhy poslouchají, je většinou mezi sedmnácti a devatenácti lety. Jsou to tedy čerství řidiči nebo brzy nastoupí do autoškoly. „Když si sednou do auta nebo na motorku, můžou tím nejenom omezit, ale i ohrozit. Auto je zbraň,“ shrnula PR managerka projektu (Ne)zvratné osudy Zlata Biedermannová.

Projekt odstartoval v dubnu loňského roku. Od té doby už oslovil na 1 400 studentů v 25 školách po celé republice.

Reportáž Magdaleny Trojanové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod