Praha odmítá kritiku Bruselu ohledně tendru na letadla CASA

Brusel - Česká republika odmítá podezření, že výběrem vojenských transportních letadel CASA mohla porušit pravidla EU pro veřejné zakázky. Evropská komise kvůli tomu Praze pohrozila soudem. Premiér Jan Fischer už napsal šéfovi EK Josému Barrosovi dopis. Vyjádřil v něm výrazné výhrady vůči postupu výkonného orgánu EU, který v 27členném bloku dohlíží na dodržování volné hospodářské soutěže a unijních pravidel.

„My se s tím rozhodně neztotožňujeme a i způsob, jakým jsme byli osloveni, nám nepřijde vhodný,“ řekl ministr obrany Martin Barták na okraj jednání ministrů obrany zemí NATO. „Samozřejmě s tím rozhodnutím komise, nebo vyjádřením komise, zásadně nesouhlasíme,“ dodal.

Ministerstvo obrany hodlá do Bruselu prostřednictvím české diplomacie zaslat v patřičné dvouměsíční lhůtě podrobnější zdůvodnění, proč si myslí, že vše proběhlo v pořádku. Barták slíbil, že odpověď bude velmi důrazná.

Podle komise Česko mělo letadla vybrat na základě celoevropského tendru, ale místo toho o zakázce za 132 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) rozhodlo bez výběrového řízení.