Vysočina chce za rok spustit IDS

Jihlava – Na Vysočině by v příštích dvou letech měl vzniknout integrovaný dopravní systém. V části regionu má začít fungovat v polovině příštího roku, v celém kraji v lednu 2012. Vedení kraje připravuje zavedení čipových jízdenek platných v novém systému a optimalizaci jednotlivých linek. Zda se plány skutečně splní, rozhodne na svém červnovém zasedání krajské zastupitelstvo.

Podle hejtmanova náměstka Libora Joukla bude zavedení IDS stát skoro dvanáct milionů korun, jeho fungování potom každý rok asi osm milionů. „Každé zlepšení služeb něco stojí,“ podotkl Joukl. Kraj věří, že díky zvýšení komfortu cestování zároveň přivede do prostředků hromadné dopravy více cestujících.

Vedle jízdenek platných ve vlacích, autobusech i jednotlivých systémech MHD, bude součástí nového systému výrazná změna vedení jednotlivých linek tak, aby na sebe lépe navazovaly. Žádné spoje by neměly zmizet. „Chceme zachovat rozsah železniční i autobusové sítě, ale chceme zlepšit kvalitu,“ řekl náměstek. Zavedení IDS s sebou většinou přináší velké změny hlavně v autobusové dopravě, jednotlivé linky se přizpůsobují sobě navzájem a také vlakovým spojům.

Na Vysočině s více než 510 tisíci obyvateli podle studie denně dojíždí do práce nebo do školy téměř 110 tisíc lidí. První okresy s integrovanou dopravou mají být v polovině roku 2011 Havlíčkobrodsko a Žďársko, zbylé tři oblasti se do IDS zapojí na začátku roku 2012.