Policie nebude stíhat Bartáka kvůli nákupu obrněnců Iveco

Praha - Policie nebude stíhat ministra obrany Martina Bartáka v souvislosti s nákupem 90 lehkých obrněných vozidel Iveco. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) totiž ohledně tendru nezjistil pochybení, a státní zastupitelství proto odložilo trestní oznámení, které na Bartáka kvůli nákupu obrněnců podal anonym. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).

Anonym se domníval, že koupí obrněnců byl spáchán trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele. Upozorňoval mimo jiné na to, že součástí smlouvy na nákup vozidel je i dodávka dílenských prostředků, náhradních dílů, munice a školení, přičemž prý tyto dodávky nebyly předmětem posouzení nebo výběru, a hodnotícím kritériem tak nebyla kvalita ani cena. Státní zastupitelství postoupilo trestní oznámení antimonopolnímu úřadu, aby přezkoumal, zda ministerstvo obrany při zadání a realizaci zakázky postupovalo v souladu se zákonem.

Antimonopolní úřad pak podle HN dospěl k závěru, že rozhodnutí ministerstva obejít soutěž bylo v pořádku. „Ministerstvo má v tomto případě možnost jednat podle výjimky ze zákona o veřejných zakázkách,“ uvedl mluvčí úřadu Kristián Chalupa. „Na nákupu jsme nezjistili nic, u čeho by mohlo dojít k porušení zákona,“ řekl HN státní zástupce z Prahy 6 Ladislav Malovec. Mluvčí ministerstva obrany Lucie Kubovičová již dříve uvedla, že tendr byl zadán v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek a v souladu s podmínkami EDA (Evropské obranné agentury).

Smlouvu na dodávku vozů Iveco i s logistikou a municí za více než 3,6 miliardy korun uzavřelo ministerstvo obrany loni v prosinci. Vozidla v několika verzích mají být dodána v letech 2010 až 2013.