Hasiči na Moravě odstraňují škody způsobené sobotní vichřicí

Brno - Hasiči na jižní Moravě nadále odstraňují následky sobotní vichřice a následných lokálních dešťů. Od nedělního večera měli v regionu přes 30 výjezdů. Čerpá se voda ze zaplavených objektů i lagun a odstraňují se spadané stromy. Asi nejvíce práce s popadanými stromy mají hasiči v chatové oblasti u rybníku Olšovec v Jedovnicích na Blanensku. Vichřice tam vyvrátila stovky stromů. Kmeny zablokovaly všechny cesty i přístupy k chatám. V neděli byly komunikace vyčištěny od stromů, aby majitelé chat mohli odcestovat domů. Spadané stromy poškodily železniční trať mezi Adamovem a Blanskem, kde dnes některé vlaky musely nahradit autobusy. Sobotní vichřice způsobila kalamitu i v Masarykově lese severně od Brna. V zasažený Zlínský kraj navíc v noci na dnešek a během dnešního dopoledne opět postihly průtrže mračen.

Práce hasičů stále pokračují, protože spadaných stromů je na místě mnoho. Čerpadla jedou naplno v Brně-Lužánkách, kde jsou pod vodou tamní tenisové kurty. Obdobný zásah je na brněnském výstavišti. Voda na něm pronikla do několika objektů a musí se čerpat. V Boskovicích opravují hasiči s pomocí jeřábu poškozenou střechu tamního muzea.

Silný vítr a padající stromy poškodily i trakční vedení na železnici mezi Adamovem a Blanskem na koridoru z Brna do Svitav. Vozy dálkové dopravy tudy proto projíždějí taženy motorovými lokomotivami jen po jedné koleji. Spoje tak nabírají až dvacetiminutové zpoždění. Osobní vlaky v tomto úseku nejezdí vůbec, nahradily je autobusy. Výluka by měla skočit dnes v 18:00, kdy podle odhadů Českých drah skončí opravy trakce.

Naopak sobotní havárie mezi Ivančicemi a Oslavany si vyžádá minimálně další den prací. Dělníci stále vrací do kolejiště pražce, které vyrazila valící se voda. Silniční doprava je ale v tuto chvíli už bez problémů. V Jedovnicích udeřila v sobotu větrná smršť nejprudčeji. Padající stromy uvěznily rekreanty na několik hodin v jejich chatách. Škody na budovách zřejmě nebudou tak vysoké, jak se lidé zprvu obávali. Mnoho majitelů ale o kalamitě stále neví.

Problémy mají také pracovníci brněnského Pavilonu Anthropos. Voda tam pronikla do suterénních prostor, kde se koná výstava unikátních historických fotografií slavného jeskynního badatele a archeologa Karla Absolona (1877 až 1960). „Snímky jsou naštěstí neporušeny. Narušeny jsou panely, na nichž jsou umístěny. Bude nutné prostor vyklidit, vyčistit a nechat vyschnout. Výstava bude na několik dní uzavřena,“ řekl vedoucí muzejní expozice Petr Kostrhun.

Sobotní vichřice si na jižní Moravě vyžádala jeden lidský život

V souvislosti se sobotní bouří měli hasiči v Jihomoravském kraji stovky výjezdů. Především na Blanensku a Brněnsku bylo vyvráceno velké množství stromů a zablokovány důležité silniční tepny. Místy byla přerušena dodávka elektrického proudu. Na desítkách míst se čerpala voda ze sklepů. Vichřice má v regionu i jednu oběť. Stala se jí devětatřicetiletá žena z Blanska, na kterou se při vichřici zřítil strom.

Sobotní vichřice způsobila kalamitu i v Masarykově lese, který se rozkládá na 10 200 hektarech na sever od Brna. Jeho centrální část tvoří chráněná krajinná oblast (CHKO) Moravský kras. Lesníci žádají, aby byl vydán zákaz vstupu do lesa, a to kvůli stovkám zčásti vyvrácených stromů, které bude nyní nutné opatrně pokácet, řekl dnes zástupce ředitele Školního lesního podniku Mendelovy univerzity ve Křtinách Pavel Mauer. O zákazu vstupu do lesa by měly rozhodnout městské úřady v Blansku a ve Šlapanicích.

Dodávka elektřiny již byla ve Zlínském kraji obnovena

Hasiči ve Zlínském kraji nadále odstraňují následky víkendových přívalových dešťů, které doprovázel silný vítr. Region navíc v noci na dnešek a během dnešního dopoledne opět postihly průtrže mračen. Záchranáři znovu nejčastěji odstraňovali spadlé stromy z komunikací, z budov a z drátů vedení, sdělil dnes mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Dodávka elektrické energie, která byla po sobotních bouřích v regionu přerušená, je už obnovena. Bouřky poškodily i téměř dvě desítky stromů v Podzámecké zahradě  Arcibiskupského zámku v Kroměříži. Čtyři z nich se zcela vyvrátily. Statný dub spadl přímo do jednoho z kanálů rozvádějících vodu do zámeckých rybníků.