Středočeská ODS potopila Bendla, přednost dostal Cabrnoch

Praha - Středočeská ODS nominovala na předsedu strany Petra Nečase a na místopředsedu Milana Cabrnocha. Dosavadní místopředseda ODS a šéf krajské organizace Petr Bendl nenašel dostatečnou podporu delegátů. O nominaci na pozici prvního místopředsedy sněm nerozhodl. Europoslance Cabrnocha podle médií ve středních Čechách podporuje vlivný šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. Cabrnoch údajně dostal od delegátů 84 hlasů, zatímco jeho rival pouze 52. Bendl bezprostředně po sněmu nevyloučil, že přesto na místopředsedu bude kandidovat. Po několika hodinách ale změnil názor a svou kandidaturu do vedení ODS stáhl. Skončily tak zřejmě i jeho ambice stát se ministrem dopravy. Kongres ODS se uskuteční 19. a 20. června v Praze.

„Podporu, kterou jsem dostal, beru jako ocenění mé dlouhodobé práce a budu se snažit, abych ji o víkendu na kongresu proměnil ve skutečné zvolení místopředsedou ODS,“ reagoval Cabrnoch. V souvislosti s Bendlem připomněl, že se ve straně v současnosti razí trend výměny místopředsedů za nové tváře: „Říká to Petr Nečas, myslím si, že řada lidí tomu rozumí a ztotožňuje se s tou myšlenkou.“

Petr Bendl:

„Bez podpory vlastních lidí v regionu pozbývá kandidatura smysl. Proto do toho nepůjdu.“ 

„Můj kamarád Petr Bendl zůstává předsedou středočeského regionu, je čerstvě zvoleným poslancem. Já jsem přesvědčen, že nebude řadovým poslancem,“ řekl Cabrnoch. ODS je podle něj stranou, kde se otevřeně soutěží, a to je podle něj dobře: „Kdybychom nesoutěžili, tak by to znamenalo, že nemáme žádné další lidi, kteří by se chtěli na politické práci podílet.“

Cabrnoch by mohl být ministrem zdravotnictví, ve hře je i Jurásková

ODS ve středních Čechách v nedávných sněmovních volbách zvítězila se ziskem 23,87 procenta hlasů. Proti minulým volbám, kdy získala 39,19 procenta, si ale značně pohoršila. Bendl nicméně získal největší počet preferenčních hlasů ze všech kandidátů ODS. „Jestli se chce ODS změnit, měli bychom brát v potaz volební výsledky, a to se tady nestalo,“ narážel na největší počet preferenčních hlasů a na to, že byl podle počtu nominací z jednotlivých oblastí i favoritem na místopředsedu.

Bendlovy šance na ministra dopravy jsou tak oslabené, ve vládě by ale na post ministra zdravotnictví naopak mohl zasednout právě bývalý dětský lékař Cabrnoch. Jeho jméno ale figuruje ve sporném projektu internetových zdravotních knížek IZIP, který vyhrál bez výběrového řízení zakázku od Všeobecné zdravotní pojišťovny. Případem se zabývala i police. Nejblíže k postu ministra zdravotnictví je ale podle deníku Právo současná šéfka resortu Dana Jurásková. Údajně se ji snaží prosadit Tluchoř, Marek Šnajdr a další vlivné mocenské skupiny ODS ve Středočeském kraji. Jurásková vstoupila minulý týden do brněnské ODS.  

Nečas nedávno vyjmenoval šest lidí, které by uvítal ve vedení ODS. Jako kandidáty na místopředsedy uvedl Davida Vodrážku, Alexandra Vondru, Pavla Blažka, Miroslavu Němcovou, Jiřího Pospíšila a Pavla Drobila. O Bendlovi se nezmínil. V kuloárech se říká, že jedním z důvodů je Bendlovo spojení s ponikatelem Ivo Rittigem, který je uváděn mezi takzvanými kmotry, kteří tahají za nitky ODS.