K9 jedná o první uzavřené kapitole programu vznikající vlády

Praha - Koaliční jednání by během dneška mohlo dostat další konkrétní obrysy. Kromě projednání první uzavřené kapitoly čítající sedmistránkový dokument týkající se ekologie a zemědělství se bude mluvit hlavně o zdravotnictví. Vyjednavači tří stran se snaží nalézt kompromis v řešení akutních problémů resortu, jako například ve vzdělávání lékařů nebo problematice zdravotních pojišťoven. Otevřená zůstává i otázka daní a důchodů. Vyjednavači mají po dvou týdnech možnost narýsovat první definitivní obrysy nové vlády.

Na stole se zástupcům třech stran objevil první výstup expertních týmů. Jedná se o sedmistránkový dokument zabývající se tématy ekologie a zemědělství. Jde ale o relativně snadné téma, rozpory mezi stranami však panují v oblasti daňové politiky, otázce důchodů a obrany a především zdravotnictví.

Kromě vzdělávání lékařů nebo problémů se záchrannou službou se chce rodící se koalice dohodnout mimo jiné i na počtu zdravotních pojišťoven. V tomto bodě ale panuje neshoda mezi VV a TOP 09. Věci veřejné totiž na rozdíl od TOP 09 prosazují pro standardní péči jednu jedinou. TOP 09 bude navíc trvat na postupném zvyšování celkové spoluúčasti pacientů ze současných patnácti na pětadvacet procent. Podle vyjednavače za TOP 09 Vladimíra Pavelky chce jít jeho strana ještě dál. Po zavedení určitého inteligentního systému spoluúčasti chce strana zrušení všech regulačních poplatků.  

Už ve středu našly strany shodu v odložení platnosti elektronických vinět pro jízdu osobním autem po dálnici. Nechtějí taky stanovit termín přijetí eura, v plánu mají vracet daň z přidané hodnoty odvedenou z nesplacených faktur, podnikatelům by rádi ulevili co nejrychlejším zavedením jednoho inkasního místa i rozšířením možnosti práce na dohodu až na tři sta hodin.

Jednotlivé programové skupiny, kterých je sedm, by měly předložit výsledky
práce do konce června. Vznikající koalice chce mít dohodu na zhruba
80stránkovém dokumentu nejpozději do 7. července. V pátek půjde o
dosavadních výsledcích jednání informovat na Hrad prezidenta Václava Klause lídr ODS Petr Nečas, pověřený jednáním o vládě.