Koalice vyzvala vládu, aby skončila se změnami ve státních firmách

Praha - Představitelé koalice ODS, TOP 09 a VV dnes ostře vyzvali končící vládu Jana Fischera, aby neprováděla personální změny ve firmě ČD Cargo, nevypisovala žádná výběrová řízení a nejmenovala žádné nové velvyslance. Vyjednavači koalice to dnes oznámili po jednání o dvou kapitolách programu budoucí vlády - ekologii a boji s korupcí. Ani jednu z nich však zatím neuzavřeli. Rodící se středopravá vládní koalice má také zájem výrazně snížit počet sněmovních výborů i podvýborů. Počet 91 dosud existujících sněmovních výborů, podvýborů a komisí by se měl zmenšit o třetinu.

„Vyzýváme vládu, aby její členové už neotvírali žádné velké veřejné zakázky, aby se omezili na standardní provoz ministerstev a nerozvíjeli další projekty,“ zdůraznil po jednání Nečas. Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga je velmi vážné, pokud by „stávající vláda byla tlačena ke konání, které je v tomto období nanejvýš nevhodné“. „Doufám, že všechny tlaky na vládu teď přestanou,“ řekl.

Ostrou kritiku za personální změny v představenstvu dceřiné společnosti ČD Cargo si vysloužilo vedení Českých drah i od místopředsedy ODS a jednoho z možných kandidátů na post ministra dopravy Peta Bendla. Bendlovi především vadí, že generální ředitel ČD Petr Žaluda o záměru neinformoval ministra dopravy. S případným odvoláním představenstva ČD Cargo se podle něj mělo počkat na výsledky mimořádného auditu, který se ve firmě právě uskutečňuje.

Nečas také po dvouhodinovém jednání uvedl, že kapitola ekologie ještě potřebuje redakční úpravy, protože experti dodali dvě formulačně odlišné varianty. Korupcí se takzvaná K9 zabývala neočekávaně, když jí pro informaci předložili straničtí experti první dvě kapitoly protikorupčního programu.

Průchozí jsou testy spolehlivosti i korunní svědek

Expertní mezistranická skupina se na nočním jednání shodla například na rozšíření testů spolehlivosti, které nyní absolvují policisté, i na další úředníky státní správy. Na pořadu je také takzvaný institut korunního svědka. Osoba, která by u soudu svědčila proti organizovanému zločinu, by byla sama beztrestná. Mezi celkem 23 domluvenými body jsou i opatření jako závazek vlády posílat do kontrolních orgánů státních a polostátních firem především odborníky a nedělat z těchto funkcí „trafiky“ pro vysloužilé politiky.

Člen expertního týmu vyzdvihl také například připravovaný závazek vlády, že se bude snažit maximálně zprůhlednit zadávání veřejných zakázek, a to včetně těch, které budou vypisovat státní a polostátní firmy jako ČEZ či Česká pošta. Historie tendrů by v budoucnu měla být kompletně k dohledání na internetu.

Počet sněmovních výborů se zmenší

Rodící se středopravá vládní koalice má také zájem výrazně snížit počet sněmovních výborů i podvýborů. Z 91 dosud existujících sněmovních výborů, podvýborů a komisí by mělo vzniknout 66 podobných struktur. Po dnešním jednání s šéfy TOP 09 a Věcí veřejných (VV) to novinářům řekl lídr ODS Petr Nečas. Zastoupení parlamentních stran ve zbývajících podvýborech by podle něho mělo být poměrné. Některé existující výbory by měly být sloučeny, aby se snížil i jejich počet.

Podle představ trojice stran by měly být sloučeny nyní samostatně existující výbory kontrolní a petiční nebo branný a bezpečnostní. Zrušeno by mělo být celkem 17 podvýborů. S menším počtem výborů ubude i jejich funkcionářů, tedy poslanců, kteří za práci v nich pobírali plat. V minulosti se stávalo, že bez funkce a s ní spojeného příplatku bylo jen 25 z 200 poslanců.

Předseda Věcí veřejných Radek John dnes zdůraznil, že snahou není „škrtání agend“, ale jejich začlenění do úspornějšího a efektivnějšího rámce. Už před několika dny dal pravděpodobný budoucí premiér Nečas najevo, že počet funkcionářů sněmovny by se mohl celkově snížit přibližně o čtvrtinu.