Před kongresem ODS z Ústecka nepřekvapuje – Nečas, Vodrážka

Ústí nad Labem - ODS v Ústeckém kraji se shodla na podpoře Petra Nečase v kandidatuře do čela strany, dnes na regionálním sněmu získal jednoznačnou podporu delegátů. Davida Vodrážku podporuje sněm v kandidatuře na prvního místopředsedu. Jedinou nominaci na řadového místopředsedu získal rovněž s velmi silným mandátem Alexandr Vondra.

Krajský předseda Jan Kubata řekl, že Vondru jako jediného kandidáta na řadového místopředsedu nominovali záměrně, protože tím chtějí dát najevo, že ho jednoznačně podporují. Dodal, že místním občanských demokratům nevadí žádný z dalších známých kandidátů na místopředsedu. Kubata připustil, že občanským demokratům z regionu se nominací pouze jednoho jména na místopředsedu otevírá možnost vyjednávat o případné podpoře jiných kandidátů za podmínky Vondrova zvolení. Vondra má nominace i z Vysočiny, Zlínského a Pardubického kraje.

Sněm dnes kvůli výsledku voleb nijak nezasahoval do složení krajského vedení strany. Kubata uvedl, že současné vedení je u moci teprve půl roku a snaží se stabilizovat situaci v regionu. ODS se zde v minulosti potýkala s náborem černých duší a vlivem takzvaných kmotrů. Dodal, že výsledek strany ve volbách v regionu nebyl tak špatný, i když prý vnímá vzkaz od voličů.

Telefonát Terezy Baldové a Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Královéhradecká ODS má o předsedovi jasno, k ruce mu navrhnou Vondru a Pospíšila

Královéhradecká ODS po svém regionálním sněmu navrhuje na post předsedy strany také Petra Nečase. Místopředsedy by podle jejich představ měli být Alexandr Vondra a Jiří Pospíšil. Občanští demokraté dnes také volili své zástupce ve výkonné radě ODS, těmi i nadále zůstávají Adamec a europoslanec Oldřich Vlasák.