Klaus doufá, že kongres promění ODS

Praha – Prezident Václav Klaus vidí v probíhajícím kongresu ODS šanci na realizaci hlubších změn ve straně. Situace občanských demokratů není podle něj lehká, pro jednotnou a důvěryhodnou ODS ale řešitelná. Ve svém dopise delegátům, který dnes s Klausovým pověřením přečetl místopředseda Petr Nečas, podpořil Nečase do čela občanských demokratů. Současný lídr ODS je jediným kandidátem na předsedu strany.

„Věřím, že si zvolíte předsedu, který má mezi vámi i ve veřejnosti důvěru, a myslím, že takového kandidáta máte,“ napsal Klaus. Klaus také vyjádřil naději, že delegáti zvolí vedení, které bude za předsedou stát a nalezne správnou cestu pro své směřování.

Václav Klaus varoval, že v ODS nesmí zvítězit zákulisní hry a zájmy lobbistů:

„Chci věřit, že jste správně pochopili vzkaz veřejnosti, který vám ve volbách vyslala.“

Zakladatel ODS a její dlouholetý předseda připomněl, že se před dvěma lety vzdal na kongresu funkce čestného předsedy ODS, protože měl obavy o její další směřování. Podle jeho názoru opustila ODS významná část voličů právě ze stejného důvodu. Změna tři měsíce před volbami, kdy rezignoval tehdejší předseda Mirek Topolánek a v roli lídra ho nahradil Nečas, přišla podle Klause pozdě. Prezident očekává, že byla počátkem hlubších změn, které má šanci kongres udělat.

„Scházíte se v nelehké, ale současně nadějné situaci,“ uvedl Klaus a připomněl prohrané krajské volby, kritiku médií na některé události svázané s ODS, neobvyklý odchod Topolánka a zpochybnění dalších stranických tváří.