Rázný Nečas: ODS musí tvořit, být aktivní a čitelná

Praha – Jediný kandidát na předsedu ODS dnes vystoupil na mimořádném kongresu strany se svým razantním a emotivním kandidátským projevem, v němž ohlásil, že pod jeho vedením by měla ODS začít s transparentní a tvůrčí politikou. Stranu chce učinit otevřenější a straníky zodpovědné za své politické kroky. Spolu se zbavením ODS korupční nálepky a „šedých eminencí“ tak hodlá dosáhnout proměny strany, aby znovu přilákala pravicové voliče, které ztratila, a mohla se stát dominantní pravicovou silou na české politické scéně.

Nečas se v úvodu své řeči opřel o statistická data z květnových voleb a poukázal na to, že ODS neztratila své voličské jádro. Ovšem stala se nedůvěryhodnou pro další pravicový elektorát. Zdůraznil, že volba ODS v květnových volbách byla výrazem „politického postoje“, volba TOP 09 byla výrazem „politické emoce“. „A jak známo politické emoce přicházejí a odcházejí, politický postoj zůstává,“ dodal Nečas s tím, že pokud znovu občanští demokraté získají důvěru pravicových voličů, mohou se stát dominantní pravicovou silou v ČR. „ODS musí zůstat jasným a čitelným oponentem české levice a usilovat o návrat do dominantní pozice,“ řekl Nečas.

Petr Nečas:

„Stát není kořist. Vládnutí neznamená rozparcelovat tuto zemi na pašalíky vlivu. Být ministrem neznamená pojímat minterstvo jako léno, kam vtrhne ministr s partičkou svých kamarádů… Kdo to nepochopí, budu-li premiérem, z vlády odejde! To vám můžu garantovat.“

Kandidátský projev Petra Nečase (zdroj: ČT24)

ODS musí také v Nečasově pohledu znovu budovat moderní otevřenou stranu, nikoli „zapouzdřenou sektu“. On sám chce obnovit bohatý stranický život, činnost odborných komisí a začít tvořit politické postoje. „Musíme opět začít generovat politické ideje a postoje. Pokud k tomuto nedojdeme, začneme jako politická strana degenerovat,“ uvedl. Rovněž apeloval na odříznutí šedých eminencí od vlivu v ODS.

Nejsem „pan čistý“

Nečas se distancoval od mediální nálepky „pana čistého“. Nečas zdůraznil, že je chybující „hříšník“ jako každý člověk, ale velmi důrazně prohlásil: „Nekradu a jsem neúplatný.“ A dodal, že stejná kritéria bude klást na své spolupracovníky i na celou ODS.

Petr Nečas o šedých eminencích:

„Chce-li někdo mít politický vliv, musí si říct o politickou odpovědnost. Musí vystoupit na světla ramp, musí jít do pozice, kde je volitelný a odvolatelný, kde je kontrolovatelný. Ne zůstávat v příšeří a odtamtud prostřednictvím mobilu a notýsků a podobně řídit tuto politickou stranu nebo její oblastní sdružení nebo její místní sdružení nebo regionální sdružení. To je jediná možná cesta a tou musíme jít.“

Petr Nečas
Zdroj: ČT24