Pražská základna ODS se vzpamatovává z šoku

Praha – Politici z pražské ODS se pomalu vzpamatovávají z rány, kterou dostali na kongresu občanské demokratické strany, kde nezískali žádné křeslo ve vedení. Den po kongresu už proto začali vyjednávat, jak neztratit v ODS vliv. Dopad volby místopředsedů by totiž mohl mít podle některých členů vliv i na kandidátky pro komunální volby. První otřesy se čekají už zítra na regionální radě, ve čtvrtek jedná i regionální sněm.

Kandidát jednoho z nejsilnějších regionů David Vodrážka na kongresu zcela propadl. „Praha si to musí vyříkat a následně se semknout,“ domnívá se náměstek pražského primátora Pavel Klega. Praha proto bude zřejmě nyní usilovat o ministerské křeslo. Primátor Pavel Bém je přesvědčený, že metropole nakonec nějaké zastoupení, „ať už v orgánech sněmovny, nebo samozřejmě na úrovni vlády mít prostě a jednoduše bude“.

Na resort životního prostředí byl horkým kandidátem právě David Vodrážka. Podporu v Praze ale stále neztratil. „Tím velmi kvalitním kandidátem zůstává a je to jedno z jmen, které samozřejmě za Prahu připadá v úvahu,“ řekl ČT Klega.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové a Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Zastoupení Prahy ve vládě se nebrání ani nově zvolená 1. místopředsedkyně Miroslava Němcová. Nikdo podle ní nechce, aby byla metropole odstrčena na okraj. „Praha má určitě hodně kvalitních lidí, se kterými se počítá,“ dodala. Petr Tluchoř, který za ODS spolu s Nečasem a Němcovou vyjednává podmínky v budoucí koalici, ale vidí takovou variantu zatím jako předčasnou: „V tuto chvíli debatovat o zastoupení jednoho konkrétního regionu ve vládě je absolutně nadbytečné.“

Pavel Klega
Zdroj: ČT24