Ústecký kraj končí od července s hrazením poplatků v nemocnicích

Ústí nad Labem - Ústecký kraj nebude od července proplácet regulační poplatky ve svých zdravotnických zařízeních. Dnes o tom rozhodli zastupitelé. Poplatky, které kraj proplácel od loňského dubna, ho do konce června budou stát zhruba 66 milionů korun. Poplatky v krajských lékárnách ale lidé nejspíš nadále platit nebudou. Zůstane zachována současná praxe, kdy lidem poskytuje slevu společnost Krajská zdravotní. Pro zrušení poplatků dnes hlasovala většina zastupitelů. Náměstek hejtmanky Pavel Kouda (ČSSD) uvedl, že kraj tak postupovat musí, protože proplácení poplatků je podle názoru Bruselu v rozporu s pravidly unie.

Ministerstvo vnitra letos s Ústeckým a několika dalšími kraji zahájilo kvůli proplácení poplatků správní řízení. Podle ministerstva bylo proplácení nezákonné, kraj naopak tvrdil, že ministerstvo nemá právo do této věci zasahovat. Ústecký kraj kvůli tomu podal kompetenční žalobu. Ministerstvo do vyřešení sporu u Ústavního soudu řízení s kraji přerušilo. Dnešním rozhodnutím zastupitelstva tak spor zřejmě končí.

V lékárnách dostanou lidé slevu ve výši poplatku

Jiná je situace v oblasti poplatků v lékárnách Krajské zdravotní, což je společnost zastřešující nemocnice, které patří kraji. Poplatky tam lidem kraj neproplácel, zvolil formu marketingové akce, kdy Krajská zdravotní lidem dávala slevu na léky v ceně poplatku. Předseda představenstva Krajské zdravotní Petr Benda dnes řekl, že bude prosazovat, aby marketingová akce dál pokračovala. Podle něj nelze spočítat, kolik proplácení poplatků v lékárnách stálo, protože kvůli tomu lékárnám narostly tržby a tím i jejich zisk.

Od proplácení poplatků už ustoupila většina krajů. Jako první zrušil platby za pacienty 2. června Pardubický kraj. Rozhodnutí ještě nepadlo na Vysočině a ve Středočeském, Olomouckém a Plzeňském kraji.