Mrtvých je na silnicích méně, prázdniny mohou jejich počty zvýšit

Praha – Počet mrtvých na českých silnicích klesá. Ministr dopravy Gustav Slamečka věří, že na konci roku nepřesáhne konečné číslo polovinu stavu roku 2002. Celkem tak bude podle Slamečkova předpokladu méně než 657 mrtvých. Oproti loňskému roku, který byl dosud historicky nejlepší, by tak mohly ubýt až dvě stovky obětí. Oproti většině dalších evropských států ale budou české silnice i v takovém případě stále velice nebezpečné. Aby nebyly ještě nebezpečnější, chystá dopravní policie na začátku prázdnin, kdy na cesty vyrazí vysoký počet aut, rozsáhlé bezpečnostní akce, do kterých se má zapojit až tisíc mužů.

Zatím letos na silnicích zahynulo přes 250 lidí, největší počet smrtelných nehod se ale stává o prázdninách. Třeba loni během prvního prázdninového týdne zemřelo 34 lidí. Policie věří, že se jí podaří nehodovost na konci školního roku a na začátku prázdnin omezit intenzivním hlídkováním u škol a na hlavních tazích. Posílené hlídky by měly být vidět o prázdninách vždy v pátek a v neděli, kdy je provoz nejrizikovější.

Loni v červenci a srpnu při dopravních nehodách osobních aut zahynulo 76 lidí, na motocyklu se zabilo dalších 30. Na motorkáře se chce letos v létě zaměřit oddělení BESIP ministerstva dopravy. Na letní měsíce totiž připadá 44 procent všech nehod, při kterých motorkáři přijdou o život. „Na léto jsme připravili 60 cílených akcí,“ uvedla vedoucí oddělení BESIP Zuzana Ambrožová. Měly by být například součástí letních festivalů a srazů.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Polovina mrtvých proti roku 2002

Pokud se podaří o prázdninách udržet letošní příznivý stav nízkého počtu smrtelných havárií, nestojí nic v cestě tomu, aby bylo naplněno očekávání ministra Slamečky a oproti roku 2002 byl konečný počet mrtvých poloviční. „Pokud by se nic výrazného nestalo, tak to vypadá, že bychom tento cíl mohli splnit,“ řekl ministr. Dodal ovšem, že by bylo potřeba počet obětí nehod snížit ještě více, dlouhodobě by se jejich počet měl dostat pod 550.

Ke snížení úmrtí při nehodách podle ministra přispívá otevírání nových úseků silnic, které objíždějí problémová místa, pomáhá také činnost policie, lepší informovanost veřejnosti o pravidlech provozu a obnova tuzemského vozového parku. Jedním z největších problémů letošního roku jsou nehody na železničních přejezdech, kde řidiči častěji než dříve nedávají přednost vlakům – a často proto umírají. Problémy přetrvávají také u cyklistů a motocyklistů.

Vydáno pod