Výbuch zničil domek v Morávce na Frýdecko-Místecku

Morávka - Výbuch a následný požár zničil včera večer nově opravený domek v obci Morávka na Frýdecko-Místecku. Při explozi nebyl nikdo zraněn, škoda je ale 1,5 milionu korun - příčinu hasiči stále zjišťují. Majitelé z domu odešli zhruba dvě hodiny před neštěstím. Podle informací ČTK ale jeden z majitelů nemovitosti po události spáchal sebevraždu. Pětačtyřicetiletého muže našli ráno sousedé oběšeného. „Domek nebyl pojištěný. Do nedávné rekonstrukce majitelé investovali až tři miliony korun,“ naznačil možný motiv dobře informovaný zdroj.

Hasičům výbuch ve dvojpodlažním domku oznámili okolo 18:30 lidé ze sousedních rekreačních objektů, kteří zaslechli hlasitou detonaci. Na místě pak zasahovalo pět jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Tlaková vlna exploze vyrazila okna a dveře až na vzdálenost 15 metrů a hlavně poškodila statiku celého objektu.

Nejprve ale hasiči museli zlikvidovat plameny, které po výbuchu zachvátily střechu domu a garáž. Pak museli strhnout část nosných konstrukcí a opěrných zdí, protože hrozilo zřícení domu.

Hasiči příčinu exploze ještě neurčili, jednou z možností je výbuch plynu. Mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela uvedl, že po podrobném zkoumání místa výbuchu byly stanoveny dvě verze jeho vzniku. „Jednak výbuch mohla zavinit pára hořlavé kapaliny, či právě unikající plyn,“ vysvětlil. Na místě hasiči našli tlakovou láhev na propan-butan a další materiály, které budou zkoumány experty.