Výcvik na Libavé skončil, vojáci už se chystají do Afghánistánu

Libavá - Na Libavé v pátek skončilo náročné cvičení Lógar 2010. Velení armády tři týdny prověřovalo připravenost 260 vojáků, kteří mají odletět do Afghánistánu. Tam v současnosti působí 535 českých vojáků. Jejich počet by se prozatím navyšovat neměl, na rozdíl od nové techniky. V létě vojáci dostanou patnáct nových a špičkově vybavených obrněných vozů. Prvních šest desítek vojáků, kteří prošli výcvikem na Libavé, do Lógaru odletí už za 14 dní. Vrátit by se pak měli v průběhu února.

Vojáci věnovali přípravě na nebezpečné akce, jako je najetí vozu na minu či ostřelování nepřítele, stovky hodin. „Nedá se to ani spočítat. Je to záležitost drilu, ale každá akce je jiná a u každé musí člověk taky přemýšlet,“ říká vedoucí družstva Martin Molitor. Hraničtí profesionálové na zahraniční misi trénovali více než rok. Z původně tří stovek vybraných odpadla více než třetina. Zbyli jen ti nejlepší. Trénovalo se na doraz, v plné výstroji a s ostrou municí.

„Nejnáročnější příprava byla hlavně z fyzické stránky,“ tvrdí logistik Jaromír Juříček. „Sáhla jsem si kolikrát až na dno při výcviku a myslím, že můžu být spokojená, že jsem to zvládla,“ souhlasí s ním i zdravotnice Petra Bradáčová. Podle velitele kontingentu Ctirada Gazdy musel být výcvik velmi náročný proto, že půjde nejspíše o náročnější misi, než byla ta, kterou čeští vojáci absolvovali v Kosovu.

Vydáno pod