Při včasném odhalení lze rakovinu prostaty zcela vyléčit

Praha - Rakovina prostaty je druhým nejčastějším nádorem a třetí nejčastější příčinou úmrtí u mužů. Je záludná v tom, že nemá téměř žádné příznaky. Navíc, pokud se nezachytí v raném stádiu, nedá se úspěšně léčit. Jenže v Česku pro muže žádný screening, jako třeba u žen při rakovině prsu, neexistuje. Například devětašedesátiletý Jaroslav Nedvěd je už tři a půl roku po operaci rakoviny prostaty. Stejně jako 90 procent všech pacientů, kteří nádor mají, neměl žádné příznaky. Jak sám uvádí, vůbec žádné podezření nepojal a chtěl si jen po zhlédnutí pořadu v televizi právě o rakovině prostaty udělat jasno.

Rakovinu dokáže odhalit test z krve na tzv. PSA látky. Včasné vyšetření této hladiny a prostaty pohmatem odhaluje až 90 procent nádorů, které se dají léčit. To znamená, že rakovina ještě nepřekročila hranice prostaty. Přednosta Urologické kliniky 1. LF UK Tomáš Hanuš potvrzuje, že v těch případech má smysl operovat, protože radikální operace navodí stav úplného zdraví v onkologickém smyslu. Pacienta je tedy možné úplně vyléčit. Dvacet procent rakoviny prostaty však lékaři odhalí až v pokročilém stadiu. Pak už nemohou pacientovi slíbit ani kompletní vyléčení ani prodloužení života.

Muži by se o rakovinu prostaty měli začít zajímat už po čtyřicátém roku

Muži však sami musejí navštívit svého praktického lékaře a žádat ho o vyšetření právě na PSA látky. Žádné preventivní vyšetření jim nikdo neudělá. Jak uvádí mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň, screening není pravidelný nikde v EU. U nás se na tom, zda screening dělat, nebo nedělat, nejsou schopny dohodnout ani odborné společnosti. V Česku lékaři každý rok diagnostikují asi tři a půl tisíce nádorů prostaty. Přes třináct set mužů na ně umírá.

Dalibor Pacík, přednosta brněnské urologické kliniky:

„My muži jsme nezodpovědní vůči svému zdraví. Proto jsou důležité v našem životě ženy, protože ty muže vždy k tomu lékaři doženou.“

Anatomie prostaty
Zdroj: ČT Brno
Vydáno pod