V Česku vládne slunné počasí, začátek léta bude takřka tropický

Praha – Milovníci teplého počasí se mají v následujících dnech na co těšit. Letní počasí má podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydržet nejméně týden a prázdniny začnou třicetistupňovými horky. Ideální počasí na dovolenou panuje ve většině Evropy. První bouřky by se v Česku měly objevit až v druhé půli prodlouženého víkendu na počátku příštího týdne.

V následujících dnech, počínaje dneškem, budou maximální denní teploty neustále stoupat. „Každým dnem prohřeje sluneční svit vzduchovou hmotu o něco víc, a tak denní maxima vystoupí postupně ze současných cirka 25 stupňů Celsia až nad 30 stupňů Celsia koncem tohoto týdne a v týdnu příštím,“ uvedli meteorologové.

Z meterologické předpovědi tak vyplývá, že se lidé mohou těšit na příjemný letní prodloužený víkend, avšak v pondělí a v úterý se mohou ojediněle vyskytnout bouřky z horka. Po západu slunce se ale může ochladit až o 15 stupňů, nejnižší noční teploty nepřekročí 15 stupňů Celsia.

Předpověď počasí na následující dny (zdroj: ČT24)

Rekordní teploty v následujících dnech pravděpodobně nepadnou

Tropické teploty panují v těchto dnech v celé jižní a střední Evropě, ale šplhající rtuť teploměru teplotní rekordy zřejmě nepřekoná. Pro tento týden uvádí pražské Klementinum rekordy mezi 34 až 36 stupni. „Teplota vzduchu v městské zástavbě Prahy a při velmi slabém větru se během příštích dnů může značně přiblížit výše uvedeným hodnotám,“ upozornil ČHMÚ s tím, že na celém území ČR je kvůli suchu zvýšené nebezpečí požárů.

Nastupující horka zatím naštěstí nepřidělaly více práce pražským záchranářům. Mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová uvedla, že počty výjezdů se zatím nezvedají. Zároveň dodala, že potíže z horka se u chronicky nemocných lidí většinou projeví až po několika teplých dnech. Je tedy možné, že koncem týdne výjezdů přibude.

Teplé počasí v metropoli znamená start pro kropicí vozy 

Kvůli teplému počasí již vyrazily do pražských ulic vozy Technické správy komunikací (TSK), které mají za úkol kropením zvlhčovat vzduch. Snižují tak i prašnost a lidem se lépe dýchá, prozradil mluvčí TSK Tomáš Mrázek. „Používáme pitnou vodu, lidé se proto nemusí obávat, když je vůz pokropí,“ dodal. TSK musí zvlhčovat vzduch ve chvíli, kdy teploty vystoupí tři dny po sobě nad 25 stupňů Celsia. K dispozici má 18 kropicích vozů a na tuto činnost má v rozpočtu pět milionů korun.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1063/106204.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1639/163891.jpg