V Českých Budějovicích je nový systém řízení dopravy

České Budějovice - Novou ústřednu pro řízení dopravy mají v Českých Budějovicích. Nové zařízení umožňuje urychlení průjezdu vozů městské hromadné dopravy. Systém také může předávat aktuální informace o provozu na vybrané internetové stránky. Systém je zatím ve zkušebním provozu, využívat se bude jen pro řízení dopravy prostřednictvím semaforů. Ústřednu dnes převzali zástupci města.

Ústředna je schopna podle sesbíraných dat z jednotlivých semaforů regulovat dopravu tak, aby byl průjezd křižovatkami plynulejší. Cena systému se pohybuje kolem osmi až deseti milionů korun.

Zastupitelka Ivana Popelová novinářům řekla, že příští rok by mohly být na webových stránkách města přístupné aktuální dopravní informace. V budoucnu budou také při vjezdu do města umístěny digitální informační tabule s údaji o provozu. Budou třeba upozorňovat na zácpy a navrhovat objízdné trasy.

Nový systém však nevyřeší komplikovanou dopravní situaci. Městu chybí obchvaty, které by z něj odvedly tranzitní dopravu. Systém by mohl být přínosný i pro vozy záchranné služby či hasičů.

Kvůli ústředně bylo vyměněno 35 světelných signalizačních systémů a nataženo zhruba deset kilometrů optických kabelů. Centrála funguje bez lidské obsluhy.