Každoroční dilema rodičů - dary za vysvědčení

Praha – Zítra dostanou děti na základních i středních školách vysvědčení. Někde se závěrečné hodnocení rozdávalo už v pátek. Konec školního roku vždy vzbuzuje otázku, zda mají děti dostat za vysvědčení nějakou odměnu. Nejsou v tom jednotní ani rodiče, ani psychologové.

A další otázka - když se už rodiče rozhodnou potomka ocenit, jak hodnotnou zvolit odměnu? Někde se dávají drobnosti, jinde drahé dary nebo peníze. Prvňákům stačí návštěva cukrárny, někteří osmáci ale čekají i několik tisícovek nebo notebook.

Podle některých psychologů by byla ale nejlepší rodinná oslava. Například psycholožka Jana Nováčková se domnívá, že dárky za známky devalvují to, proč se děti učí – zvyknou si, že je dobré se ve škole snažit pro odměnu, nikoliv pro sebe. Její kolega Václav Mertin si ale naopak myslí, že každé dítě by mělo dostat dárek za celoroční námahu ve škole. „Nebránil bych se výjimečně ani penězům, ale ty nepokládám zrovna pro tuhle příležitost za nejvhodnější dárek,“ uvedl Mertin.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

U dobrého vysvědčení si tak rodiče musí vybrat sami. U špatného ale psychologové jednotní jsou – pro rodiče je důležité zachovat klid a děti netrestat.