V Městské nemocnici Ostrava skončí úhrada regulačních poplatků

Ostrava - V Městské nemocnici Ostrava se s platností od čtvrtka přestanou proplácet regulační poplatky. Definitivně o tom dnes rozhodli městští zastupitelé. Ostrava od loňského dubna hradila za pacienty pouze třicetikorunové poplatky za návštěvu u lékaře. Zrušení poplatků se obešlo bez jakékoliv diskuse zastupitelů, proti návrhu nikdo nehlasoval.

O zrušení poplatků začalo město uvažovat poté, kdy ze závěrů Evropské komise vyplynulo, že proplácení zdravotnických poplatků může být formou nedovolené veřejné podpory. Poplatky město dosud přišly na přibližně 2,5 milionu korun, přičemž 1,5 milionu korun bylo za poplatky a téměř milion za náklady spojené s jejich úhradou, tedy například platy pracovníků.

Zavedení poplatků v Městské nemocnici Ostrava bylo v minulosti jediným viditelným sporem při hlasování nynější městské koalice tvořené ODS a ČSSD. Sociální demokraté si navzdory nesouhlasu ODS proplácení poplatků prosadili díky podpoře komunistů a lidovců. Kvůli úhradě poplatků bylo město i ve sporu s ministerstvem financí. Tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek nechtěl kvůli proplácení poplatků převést ze státu zpět do majetku města nemovitosti městské nemocnice.

Poplatky už nehradí také Moravskoslezský kraj, který platil třicetikorunové poplatky u lékaře a v lékárnách. V roce 2009 kraj na poplatcích zaplatil téměř 25 milionů korun. Letos poplatky do dubna stály 8,3 milionu korun.