Vojáci si připomněli Den ozbrojených sil ČR

Praha – Na pražském Vítkově si příslušníci armády, vojenští veteráni a politici připomněli Den ozbrojených sil České republiky. Uctili památku všech padlých příslušníků české a československé armády, legionářů bojujících v zahraničí i zabitých příslušníků aliančních misí, položili věnce a kytice k hrobu Neznámého vojína a 12 vojáků dostalo čestné odznaky za zásluhy. Den ozbrojených sil se v Česku připomíná od roku 2002.

Právě 30. června 1918 francouzská vláda ve městě Darney před nastoupenými československými legionáři oficiálně oznámila, že uznává právo Čechoslováků na samostatný stát.

Podle ministra obrany v demisi Martina Bartáka je dnešek velmi významným dnem, kdy by si vojáci měli připomenout, že nesou odkaz legionářů, kteří stáli u zrodu samostatného Československa. „Zároveň můžeme mladé generaci připomenout, jak vznikla republika a česká armáda,“ dodal náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

30. červen - Den ozbrojených sil (zdroj: ČT24)

Ode dneška až do konce léta jsou také k vidění před historickou budovou generálního štábu v Praze autentické snímky z bojiště u Zborova a další unikátní fotografie, které mapují první československý odboj v době před vznikem republiky. Výstavu s názvem Cestami odboje k 30. 6. 1918 zahájil právě Picek. Expozici tvoří jedenáctka panelů s texty a fotografiemi.