K9 bude dnes jednat o rozpočtu

Praha - Vrcholní vyjednávači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se dnes sejdou nad rozpočtem pro příští rok. Už ve středu předseda ODS a premiér Petr Nečas oznámil, že koalice chce hospodařit se schodkem 135 miliard korun. I když chtěli tuto kapitolu předsedové stran uzavřít o den dříve, nakonec dali po probdělé noci z úterý na středu, kdy jednali o personáliích, přednost rodinám. Jednání proto ukončili po dvou hodinách. Jak uvedl předseda sněmovního klubu ODS Petr Tluchoř, chtěli si také prohlédnout vysvědčení svých dětí. Ve středu tak vyjednávači uzavřeli pouze čtvrtou z celkem sedmi kapitol programového prohlášení. Kromě veřejných financí jim zbývají ještě školství a zdravotnictví.

Ekonomické experty rodící se koalice dnes čeká schůzka s premiérem v demisi Fischerem a ministrem financí Janotou kvůli otázce veřejných rozpočtů. Už včera se kvůli tomu sešli oba premiéři. Nečas by rád viděl deficit v příštím roce zhruba na úrovni 3,6 procenta HDP, tedy asi sto třiceti pěti miliard. Pravděpodobně naposledy se také schází experti na školství a kulturu, kteří se už shodli, že je třeba do podzimu rozhodnout o státních maturitách. Chtějí také přesunout víc než dvě miliardy z resortu obrany na platy začínajících učitelů.

Podle původního Nečasova plánu měla mít formující se koalice program do začátku prázdnin. K projednání ve formátu takzvané koaliční devítky je kromě kapitoly financí připraveno také školství. Zbývá tak poslední a zřejmě nejsložitější dohoda na budoucnosti českého zdravotnictví, kde chybí dohoda o poplatcích. Nečas chce, aby nový kabinet začal pracovat v polovině července, aby mohl formovat státní rozpočet. O jmenování vlády požádá prezidenta Václava Klause potom, co budoucí partneři uzavřou koaliční smlouvu.

K9 bude jednat o rozpočtu (zdroj: ČT24)