Na Valašsku havarovala cisterna s benzinem

Branky (Vsetínsko) – Od nočních hodin zasahovali hasiči u obce Branky na Vsetínsku u havárie cisterny. Řidič tahače s návěsem cisterny s nákladem 34 tun motorové nafty a benzinu havaroval napříč hlavním tahem, když se střetl i s protijedoucí dodávkou. Ve vozech nebyl nikdo zraněn, z poškozené cisterny však začalo unikat palivo. Do příjezdu hasičů z ní vyteklo asi 200 litrů. Doprava na důležitém silničním tahu musela být zastavena a odkloněna na objízdné trasy. Veškeré následky se podařilo zlikvidovat až v pozdním odpoledni.

Nafta se z tanků dostala ven přes horní ventily. „V jednom místě byla cisterna u pláště poškozena a docházelo k úniku paliva. Z dalšího ventilu nafta jen ukapávala. Hasiči se prioritně zajímali o zastavení unikajícího převáženého nákladu. Bleskově bylo vybudováno provizorní záchytné koryto, kterým bylo palivo odváděno od poškozeného místa do sběrného sudu,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Mitáček. Poškozené místo je blízko krajnice.

Před polednem bylo přečerpávání paliv z havarované a poškozené cisterny ukončeno. Havarovaný tahač i cisternový návěs se podařilo během odpoledne dostat zpět na silnici. „Společný zásah hasičů HZS Zlínského kraje je ukončen, balíme naši použitou techniku. Náš velitel zásahu bude místo havárie předávat podnikovým hasičům Dekonty k dalšímu opatření,“ doplnil Mitáček. Ti jsou na místě připraveni zahájit sanaci znečištěné půdy, která bude odbagrována a odvezena k ekologické likvidaci. Hasiči se tak po více než osmnácti hodinách vrátili na své základny.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Majitel ještě v noci zajistil další dvě náhradní cisterny, v ranních hodinách však byla odčerpána maximálně třetina nákladu. Zhruba 3000 litrů paliva se podařilo zadržet hasičům, několik dalších metrů krychlových bylo odčerpáno hadicemi. Při havárii se také zbortily vnitřní stěny v tancích, kde se promíchala nafta se 7000 litry benzinu, jenž byl v jedné z komor.

Převrácená cisterna
Zdroj: www.hzs-zlkraje.cz/HZS Zlínského kraje