Klub TOP 09 podporuje při volbě ombudsmana Šabatovou

Praha - Poslanecký klub TOP 09 doporučil svým členům, aby při výběru nového ombudsmana podpořili Annu Šabatovou, která byla po několik let zástupkyní ombudsmana Otakara Motejla. Po jednání klubu to uvedl jeho předseda a šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

Šabatovou jako nástupkyni Motejla, který náhle zemřel v květnu letošního roku, navrhl společně s předsedkyní Nejvyššího soudu Ivou Brožovou český Senát. Prezident Václav Klaus vybral bývalou poslankyni ODS Evu Dundáčkovou a občanského aktivistu Johna Boka. Nástupkyni či nástupce Motejla bude z nominací vybírat sněmovna, a to zřejmě v červenci. 

Klub TOP 09 svým členům volbu Šabatové doporučil jednohlasně. „Považujeme ji za velmi vhodnou kandidátku na ombudsmana. Nicméně je věc osobního svědomí každého poslance, jakým způsobem bude hlasovat,“ dodal Gazdík.   

Šabatová, která nyní předsedá Českému helsinskému výboru, byla od roku 2001 šest let Motejlovou zástupkyní. Signatářka Charty 77 o tomto svém působení v kanceláři ombudsmana mimo jiné řekla, že je hrdá na to, že vznikla instituce velmi přátelská a vlídná k lidem, a také na to, že ovlivnila oblast sociálně-právní ochrany k většímu respektu k právům dětí i jejich rodičů, tedy k právu na rodinný život.